Bloggen is makkelijk, en leuk. Een blog ben je zo begonnen! Hopelijk ben je enthousiast van start gegaan en lekker aan het schrijven. Als je je een beetje gaat verdiepen in bloggen, merk je dat er allerlei handigheidjes, tips en trucs zijn die door ervaren bloggers gebruikt worden. Er is geen reden waarom jij dat, als beginnende blogger, niet ook zou kunnen. Waarom niet direct goed van start gaan? Daarom:
15 tips voor beginnende bloggers
(of ervaren bloggers die toe zijn aan een upgrade)
1. Stel een feedburner feed in
Een feedburner feed betekent dat wie zich abonneert op jouw site (via email of via een RSS Reader), via een door jou bepaalde weg wordt geleid. Het handige is dat je dan kunt zien hoeveel mensen zich abonneren, en daarnaast de ‘feed’ kunt aankleden en opleuken. Feedburner is overigens een van vele diensten. Zie hieronder. Het zien van clicks en dergelijke is overigens maar 1 van de vele mogelijkheden die feedburner biedt. Je kunt er eindeloos mee spelen voor optimalisatie van je feed.
Vergeet niet een icoontje toe te voegen op je site zodat je mensen ook daadwerkelijk via feedburner laat abonneren. In zowel WordPress als blogger als andere CMS-en vind je daar widgets voor die je met een druk op de knop installeert.
2. Zet een ‘abonneer je op dit blog’-knop op je website
Zo geef je mensen de kans om niets te missen van je blog, en ze verder te betrekken bij je blog. Voor de mensen die nog meer van plan zijn met hun blog (bijvoorbeeld omdat ze zakelijke doelstellingen hebben met hun blog), raad ik aan nog een stapje verder te gaan, zie volgende punt, en een emailnieuwsbrief-knop op hun blog te zetten.
3. Maak een nieuwsbriefaccount aan – en een nieuwsbrief-knop
Abonnees op je blog is leuk, maar die krijgen gewoon je artikelen in hun RSS Reader of in de email. Als je zakelijke doelstellingen hebt met je blog, kun je beter zorgen dat je zo snel mogelijk emailadressen gaat verzamelen. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt (behalve dan dat je die emailnieuwsbrieven ook daadwerkelijk moet gaan maken en versturen… *zucht*).
Er zijn allerlei gratis providers (denk bijv. aan mailchimp.com) die bovendien voor veel bekende CMS-en plugins bieden. Zo’n plugin download je invoudig, je voert de gegevens in die je van je mailprovider krijgt, sleept de widget in je sidebar, en voila: emailnieuwsbriefknop!
4. “Over mij”
Schrijf een ‘Over mij’. Dit kan als widget in de sidebar, of als een pagina in je hoofdnavigatie. Probeer jezelf te zijn, maar geef informatie over datgene waarvan je denkt dat de lezer het van je wil weten.
5. “Over dit blog”
Schrijf een ‘Over dit blog’. Zo weten mensen wat ze kunnen verwachten op je blog, waar het over gaat. Meteen ook een kans om op bepaalde posts te wijzen al voorbeeld van waar je over schrijft. Of je lezer te wijzen op de mogelijkheid om zich te abonneren op je blog. Of op je nieuwsbrief.
De oplettende lezer merkt op dat ik zelf zo’n pagina niet heb. Klopt. Ik ben nog een beetje zoekende over wat er nou precies te vinden is op dit blog. Vandaar.
6. Wees duidelijk over wat er te vinden is op je blog
Ik ben er voorstander van dat mensen in een oogopslag zien wie jij bent, waar ze zijn beland, en wat ze op je blog kunnen vinden. Met een mooie of toepasselijk header en eventueel een ’tagline’, een slogan die in een paar woorden weergeeft waar je blog over gaat. Ik wordt zenuwachtig als ik niet in 1 keer begrijp waar een blog over gaat. Maar goed…als we het hierover hebben in #blogpraat blijkt dat dat echt voor iedereen anders is. Ook hier geldt dat het mede afhangt van je blogdoelstellingen.
7. Help je lezers jouw blog te promoten
Hoe meer lezers jouw artikel digitaal verspreiden, hoe meer lezers je krijgt. Maak het je lezers makkelijk om jouw artikelen te verspreiden door onderaan je artikelen ‘share’ buttons te zetten. Twitter, Facebook, LinkedIn, social bookmarking sites – net wat toepasselijk is voor jouw lezerspubliek.
Je doet dit eenvoudig door – jawel – plugins te installeren op je blog. Een bekende is bijvoorbeeld ‘add2any’ maar het loont de moeite even rond te kijken wat andere bloggers en grote websites gebruiken.
8. Zet je comments aan!
Heel belangrijk…zorg dat mensen makkelijk reacties kunnen achterlaten op je blog. Bloggen is delen, en je hoopt op lezers, toch? En je wilt graag weten wat die lezers denken? Zorg ervoor dat lezers reacties kunnen achterlaten. En kies alsjeblieft niet voor de optie om comments eerst goed te keuren. Als je bang bent voor spam, zorg dan voor een Akismet-plugin (een module die ervoor zorgt dat de meeste spammers buiten de deur worden gehouden).
Ik werkte vroeger met een plugin die ‘Disqus’ heet, een gratis account die ervoor zorgt dat mensen een reactie kunnen geven vanuit welke account ze maar willen: Facebook, handmatig hun naam en website invullen, Twitter… Disqus koppelt de door hen gekozen account aan de reactie zodat geïnteresseerden kunnen klikken op hun informatie, en bovendien hun avatar (profielfoto) wordt weergegeven. Ziet er leuker uit, is persoonlijker, en bovendien is het ook betere promotie voor de mensen die de moeite nemen om een reactie te geven.
9. Promoot je blog. Maar niet geautomatiseerd
Het is heel makkelijk om ervoor te zorgen dat al je artikelen automatisch via je twitteraccount, je facebookpagina of je linkedin-account worden verspreid. Soms installeer je daarvoor plugins op je eigen blog, soms ergens anders (een app op je facebookpagina bijvoorbeeld).
Toch raad ik het af. Hoe meer ik leer over social media (en ik leer iedere dag nog bij), hoe zekerder ik weet dat ‘automatiseren’ heel lastig is. Ieder kanaal is anders, en er zijn altijd nadelen. Op Twitter bijvoorbeeld weet je niet zeker hoe de titel van je blog eruit zal zien als tweet. Hetzelfde geldt voor Facebook.
Beter is het om op al die kanalen handmatig een link te plaatsen, inclusief omschrijving die past bij het kanaal. Je kunt de omschrijving van je blog handmatig aanpassen. Meer werk, ja, dat wel. Maar wie zei dat het allemaal makkelijk was??
10. Maak je blogartikel op met afbeeldingen, kopjes, alineas
Online lezen is heel anders dan lezen op papier. Online lezers ‘lezen’ niet, ze scannen. Het is daarom belangrijk om hun aandacht vast te houden met een goede opmaak. Gebruik daarom alineas (en niet te lange), kopjes (met een ‘Header 2’ of ‘Koptekst 2’ opmaak, want dat is ook nog eens beter voor de zoekmachines!), lijstjes met bullets, af en toe een vetgedrukt woord.
En vergeet niet om afbeeldingen te gebruiken. In ieder geval eentje naast je inleiding, maar liefst ook elders in je artikel.
11. Gebruik een ‘Meer-tag’
Het is persoonlijk, maar ik vind het fijner als op een homepage van een blog meerdere artikelen zichtbaar zijn. Ik denk dat het ertoe leidt dat bezoekers sneller iets vinden van hun gading, zich sneller een indruk vormen van wat er te zien is op je blog, en dus langer blijven hangen en sneller zullen gaan doorklikken en lezen. In plaats van een aantal artikelen in hun geheel onder elkaar. Of 1 artikel voluit op je homepage en verder navigatie (op maand, of op onderwerp) in de sidebar.
Er zijn uiteraard ook veel bloggers die dit onzin vinden. Zij laten liever alle blogartikelen in hun geheel op de home page staan met een pijltje onderaan om terug te bladeren naar eerdere artikelen. In dit artikel lees je zowel voor- als nadelen over het gebruik van gedeeltelijke artikelen op je homepage.
Mocht je kiezen voor een weergave met meerdere artikelen, hoef je maar 1 ding te doen: stel na de eerste alinea een ‘Meer-tag’ in. Dat is het knopje in je opmaakbalk waarop je een rechthoek ziet met een stippellijntje erdoor. Uiteraard is dit niet zinvol als je hele artikel maar enkele alinea’s lang is. En het betekent ook dat je goed moet nadenken over de eerste alinea, zodat die ook uitnodigt tot doorklikken op de ‘Read more’-link.
12. Communiceer de URL van het artikel, niet je homepage
Je bent al druk aan het delen geslagen via Twitter, Facebook, LinkedIn en wat dies meer zij? Als je een nieuw artikel hebt geschreven en je gaat dit delen via je sociale netwerken, gebruik dan de URL van het hele artikel. Dus niet www.mijndomein.nl (in mijn geval dus eljadaae.nl) maar https://eljadaae.nl/zakelijk-bloggen/10-tips-voor-beginnende-bloggers/. Zo zorg je dat mensen direct bij het artikel komen en helemaal geen ‘read more’-link hoeven te klikken. Bovendien maakt dit het makkelijker om bij te houden hoeveel hits je hebt gekregen op een artikel.
Als je verdere navigatie in orde is, navigeren je lezers dan vanzelf nog wel naar andere artikelen.
13. Installeer Google Analytics. Nu!
Misschien lijkt het je nu nog totaal onnodig om te weten hoeveel lezers je hebt, wat ze lezen, hoe lang ze blijven, en via welke trefwoorden ze je weten te vinden. Maar de kans bestaat dat je dat over een tijdje wel degelijk interessant gaat vinden. En dan zul je ook geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van je blog. En dat betekent dat je historie moet opbouwen.
Een Google Analytics account aanmaken en koppelen aan je blog is zo gedaan. Maak een gratis account aan op www.google.com/analytics, en zoek in de ‘achterkant’ van je blog even hoe je die kunt koppelen aan je blog. Welk systeem (CMS) je ook gebruikt, er bestaat een plugin voor. Het enige dat je hoeft te doen, is de code die Google je geeft er in te plakken, en klaar ben je. Gewoon doen – je hebt er nu geen last van, maar mogelijk in de toekomst wel veel plezier!
14 Gebruik categorieën op je blog
Gebruik categorieën voor je blogs. Dit heeft een heleboel voordelen. Het is voor de lezer duidelijker waar je blog en je artikelen over gaan; het geeft jezelf meer duidelijkheid over waar je nu eigenlijk over blogt; je kunt je URL’s zo instellen dat de categorie zichtbaar is (goed voor de zoekmachines), en je kunt van de categorieën gebruik maken om de navigatie op je site te verbeteren. Bijvoorbeeld door pagina’s te maken op basis van categorie (zie boven in mijn blog) of in de side bar (zie rechts) als widget.
Meer over het organiseren van je categorieën en tags vind je in dit artikel: Meer over categorieën en tags.
15. Titels zijn het allerbelangrijkste voor meer lezers
Iedere SEO-expert zal je vertellen dat de titels van je blogartikelen het allerbelangrijkst zijn. Pakkende titels maken is een vak apart (ik heb het nog niet zo onder de knie). Je vindt hier een mooi artikel van Mack Collier, oprichter van #blogchat met mooie voorbeelden (van hoe het niet moet). En hier een aantal tips n.a.v. een discussie in twitterchat #blogpraat over hetzelfde onderwerp.
Benieuwd of je iets kunt met al deze tips. Ze zijn niet allemaal zo uitgebreid als ik zou willen, en niet overal staan links bij zoals ik zou willen. Misschien mooi onderwerp voor een volgend artikel. Aanvullingen in de comments erg welkom!
- Vroeger - 14 januari 2025
- Bergen werk - 13 januari 2025
- Radertje - 12 januari 2025
Diana zegt
Hoi Elja,
Ik ben me aan het oriënteren om een eigen website te maken met daarop mijn blogs. Ik ben een beginnende blogger en heb nog niet zoveel blogs af. Ik blog in mijn vrije tijd, dus niet voor een zakelijk doeleinde, en vind het leuk om over mode, lifestyle te schrijven. Hoeveel blogs zou ik moeten schrijven voordat ik een volwaardige website kan tonen aan bijvoorbeeld Social Media?
Elja Daae zegt
Volgens mij is 1 blog al genoeg. Iedereen begint met 1, toch? Ik zou hem gewoon maken en je blogs er op gaan zetten en die gaan delen. Er is geen minimum en geen maximum! Vooral als je dit voor de lol doet moet je je vooral niet laten beperken door aantallen, vind ik. En maak je niet te druk om je website, als je het maar kunt publiceren is het al super! Gewoon: doen!
Tineke zegt
Ik had gedacht dat foutloos spellen er ook tussen zou staan. Ik zou er dan alsnog aan toe willen voegen: Als je zelf niet zo goed bent in spelling, laat dan je teksten eerst lezen door iemand die dat wel is.
Elja Daae zegt
Dank voor je aanvulling Tineke! Spelling is inderdaad wel iets waar lezers op af kunnen knappen. Aan de andere kant, voor veel mensen is de drempel om anderen te laten meelezen heel hoog. Het vertraagt. Dus het piep-systeem (mensen laten roepen als ze je op een fout betrappen, zoals ik zelf ook doe :)) werkt ook nog wel eens. Want hoe belangrijk spelling ook is, als de angst voor fouten je weerhoudt van publicatie, heb je alsnog niets!
Wytske zegt
Hallo Elja, bedankt voor de tips! Ik ben sinds kort aan het bloggen en wil nu een nieuwsbrief gaan versturen. Ik heb alleen nog een Blogger website en wil het hier alvast gaan gebruiken. Weet jij of ik van Mailchimp gebruik kan maken op mijn blogger website? Ik ben van plan een domein te kopen en een WordPress website te maken, maar tot die tijd wil ik alvast een mailinglijst opbouwen, want ik heb al redelijk veel bezoekers. Ik hoop dat je me kunt helpen!
Elja Daae zegt
Hoi Wytske, volgens mij kun je mailchimp altijd gebruiken, zelfs zonder website! Alleen als je de nieuwsbrief wilt automatiseren (dus automatisch blog posts versturen), weet ik niet zeker of dat kan.
Evelien van Engeland zegt
Hoi Elja, je artikel is al 3 jaar oud en nog steeds succesvol. Want ook ik haal er veel tips uit. Ik heb echter een nog praktischere vraag. Voordat je echt gaat bloggen gaan er een paar stappen aan vooraf. Ik wil bijvoorbeeld een domein kopen en hier een wordpress pagina aan koppelen. Heb jij enkele tips voor mij hierover. Welke hosting site en hoe dat aan te lopen?
Ik hoop dat je (ondanks de gedateerdheid van het bericht) mij verder kunt helpen.
Evelien
Elja Daae zegt
Hoi Evelien,
Ik zit zelf met al mijn domeinen bij justhost.nl. Het wordt gerund door Petra, die altijd voor je klaar staat. Ik kan haar van harte aanbevelen en de kosten zijn laag. Het fijne is dat je daar met een programma, Installatron, met een paar clicks wordpress installeert op je site. Dat scheelt heel veel gedoe! Je kunt op justhost.nl ook je domein checken en kopen. Er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders maar ik en veel mensen die ik ken zitten bij Petra/Justhost dus ik durf het je aan te bevelen!
NEWS OF PEACE zegt
Leuke tips, ik ben het echter niet eens met tip 9, omdat er goede programma’s zijn zoals dilvr en bufferapp die ik bijvoorbeeld gebruik voor twitter – je vult van te voren zelf in wat je wilt en het verschijnt op de gewenste dag en tijd… maar goed, je zal toch tijd moeten maken om echt ‘sociaal’ te zijn om je volgers te leren kennen (of de mensen die je volgt). Naomi van newsofpeace.com
karin ramaker zegt
wat ik kreeg als tip was een soort van slogan plaatsen op je blog, zodat men ineens ziet (vooral onbekenden die via google binnen komen) wat je blog inhoudt.
M. van Braam Morris zegt
Mooie tips, Elja. Met de laatste worstel ik nog. Titels… Ben nu een poosje aan het bloggen met een één-woord-titel. En eerlijk gezegd past het bij mij. Maar het gaat in tegen alle ‘zo hoor je een pakkende titel te schijven’-tips…
Elja Daae zegt
Ik ook. Nog maar net bewust van dat het echt belangrijk is. En weet ook niet of het me echt zoveel boeit, ik bedoel, voor SEO maakt het me geloof ik allemaal niet zoveel uit. Wel dat bezoekers weten wat ze kunnen vinden in dat artikel.
Peter Pellenaars zegt
Handig overzicht. Een groot aantal heb ik al toegepast en klein aantal andere twijfel ik over. Voornamelijk omdat ik helemaal geen zakelijk blog heb en me juist op sommige punten wil onderscheiden van de mainstream. Laat de argeloze bezoeker maar een beetje zenuwachtig worden, een beetje zoeken, een beetje in het duister tasten. Dat prikkelt hopelijk ook om verder te kijken.
Elja Daae zegt
Is volgens mij inderdaad maar net wat je wilt. Het is ook leuk, zoals jij zegt, om het anders te doen, gewoon op je eigen manier, en te kijken wat er gebeurt. Kon je maar een soort A/B-test doen, kijken of het iets uitmaakt!
Sharp Ben zegt
Dit zijn lekkere blogtips. En wat mooi is: vele van die tips zijn niet eens zo moeilijk toe te passen!
Hendrik-Jan de Wit zegt
Mooie en handzame tips. Een paar doe ik al, worstel zelf nog met nummer 9, ik heb namelijk een geautomatiseerde rss-feed voor mijn twitteraccount. Ik merk wel dat het mensen uitnodigt te lezen. Voor facebook doe ik dat niet en moet ik het er zelf in zetten. Vaak schiet het erbij in. Net als de link naar google+.
Elja Daae zegt
Ja, dat is bij mij hetzelfde. Ik heb nergens feeds, en meestal gaan mijn blogs dus ook niet naar Twitter en Facebook. Je schijnt het met plugins ook te kunnen semi-automatiseren (dus de tekst voor de tweet handmatig aanpassen, en dan toch vantevoren klaarzetten).
Anoniem zegt
17. gebruik alleen hele goede gastbloggers. gastbloggers verwateren je identiteit en een veelheid aan gastbloggers wekken de indruk dat JIJ eigenlijk niks leuks/zinvols te vertellen hebt!
Elja Daae zegt
Ja! Helpt ook als je jezelf hebt voorgenomen iedere dag te bloggen, een jaar lang! Hoewel het afhangt van je blog, als je blog eljadaae.nl heet is het weer minder voor de handliggend vind ik.
Sonja Broekhuizen zegt
17 Wees authentiek. Schrijf wat JIJ wilt. Wat bij jou past. Daar waar jouw passie ligt.
Elja Daae zegt
hear, hear!
Anoniem zegt
nog aardig “wattedoenophetlijstje”maar voornamelij voor mijn zakelijke blog!
eest een goede vormgeving, shopp werkend krijgen en ….
Robert Keizer zegt
16. Wees interactief. Reageer op reacties, en reageer ook zelf op blogs van anderen. Maak er met z’n allen een levend, ademend, organisch geheel van. Dat stimuleert, inspireert, zet aan tot nadenken en kan zomaar leuke gevolgen krijgen. Gewoon doen!
Elja Daae zegt
Dank Robert! Goede tip. Kost tijd, maar levert wel veel op en is bovendien gewoon heel leuk!!
Sonja Broekhuizen zegt
Dank voor deze tips. Kan ik weer even lekker mee aan de slag.
Tip 5 Over dit blog: heb ik gelijk gemaakt :-)Tip 4 Over mij: blijk ik een stuk lastiger te vinden. Lukt (nu nog) even niet en laat ik dus achterwege voor nu.Tip 3 Nieuwsbrief: uhm… tja… Daar blijkt dus toch nog steeds meer vraag naar dan ik denk. Staat op mijn lijstje van volgend jaar!Tip 10 Opmaken: waarom geef je de voorkeur aan meerdere foto’s plaatsen in je blog?Tip 13 Analytics: al een tijdlang had ik Analytics maar vond dit nogal ingewikkeld en omslachtig. Sindskort maak ik gebruik van Statcounter die ik veel gebruikersvriendelijker vind. Enne… ben er een beetje aan verslaafd: vind het ZO leuk om te zien hoe vaak m’n blog wordt gelezen, waar naar wordt gezocht, wat er wordt gelezen enz. Maakt mij een stuk bewuster van mijn site. Helemaal nu ik bezig ben om een heel nieuwe site te (laten) maken is het wel ‘handig’ als ik het kijk-en-lees gedrag van mijn bezoekers weet!Tip 15 Titels: ben mij er bewust van dat titels heel belangrijk zijn. Dat is tenslotte
Elja Daae zegt
Tip 10: meer afbeeldingen maken je blog gewoon aantrekkelijker, denk ik om doorheen te scrollen/scannen, nodigt meer uit dan 1 afbeelding.