Ik kwam vandaag een initiatief tegen voor bloggers van @boydjane: #1to31. Het houdt in dat mensen een blog posten met strategien, tips, favorieten of wat dan ook – als het maar een opsomming is. De opsomming moet evenveel onderdelen hebben als de datum van de dag waarop je blogt.
Een blog post met 1 item is niet echt een lijst natuurlijk, maar op de 31e van de maand zou je dus een opsomming van 31 dingen moeten geven. En op de 8e van de maand (dat is het nog hier in de VS als ik dit schrijf) 8 dingen.
Dat komt eigenlijk wel goed uit, want ik wilde al een tijdje een lijst maken van 8 manieren om te blijven bloggen (‘keep on blogging‘). Nou ja, ik had er geen 8 eigenlijk, maar nu moet het wel want het is de 8e.
Het is niet makkelijk, is mijn ervaring, bloggen vol te houden. Een steuntje in de rug (of, voor sommigen, stok achter de deur) is handig. Dus..daar komen ze.
8 ways to keep on blogging
1. Twitter chats voor bloggers
Bloggen gaat makkelijker als je contact hebt met gelijkgestemden. Medebloggers, dus. Waar vind je die? Juist, op Twitter. In de VS heb je daarvoor op zondagavond twitterchat #blogchat. In Nederland heb je daarvoor op maandagavond #blogpraat.
Meedoen aan zo’n twitterchat voor bloggers levert altijd superveel op. Althans, zo ervaar ik dat als ik lekker anoniem meedoe aan #blogchat waar ik niets hoef en alleen maar dingen mag 🙂 Ik vind er nieuwe mensen om te volgen, tips over bloggen, ideeën voor blogartikelen, ideeën om mijn blog te optimaliseren of te veranderen, mooie nieuwe blogs om te gaan bijhouden, goede artikelen. Voer voor deze blog (-ger).
2. #WOT (Write on Thursday)
Onze eigen Karin @metkcom startte met #WOT (Write on Thursday), de blogopdracht voor de (je raadt het al…) donderdag. Op haar blog geeft ze iedere donderdag een woord, waar je je blog post van die dag op kunt baseren. Je plaatst de link op Karin’s blog, en voila: weer gelukt!
Bijkomend voordeel: de deelnemers lezen fanatiek elkaars bijdragen, wat je nieuwe blogvrienden oplevert, en lezers die geneigd zijn te reageren. Meer comments/reacties – altijd fijn!
Meer info? Check Karin’s blog.
3. #1to31
It’s as easy as eating pie (zoals ze zegen). Kijk in je agenda en noteer de datum, bedenk een thema waarvoor je een opsomming kunt maken, en een kind kan de was doen. Bijvoorbeeld…
- X manieren om …
- Mijn X favoriete links over …
- De X mooiste […] boeken
- De X lekkerste/beste/gaafste/nuttigste […] die ik ooit at/leerde/zag/…
- X perfecte tools om te […]
- X strategieën om te […]
4. #iederedagbloggen
Hoewel bloggen voor sommige mensen een intrinsieke ervaring is, los van anderen, van binnenuit, kan het andere mensen helpen om te weten dat je niet alleen bent. Ook kan het, als je meer wilt bloggen, fijn zijn om te besluiten dat gewoon iedere dag te gaan doen. Ik spreek uit ervaring. Het lijkt belachelijk, maar het werkt – voor mij en voor veel anderen.
Als je dat nou combineert, 1) iedere dag willen bloggen en 2) de steun van andere mensen die iedere dag bloggen, heb je #iederedagbloggen (zie link voor tweets die deze tag gebruiken). Zie www.iederedagbloggen.com voor een lijst van mensen die iedere dag bloggen.
Het idee is dat iedere dag bloggen je helpt om makkelijker, meer en beter te bloggen. Samen met anderen. Dat heeft heel veel voordelen, dat iedere dag bloggen, veel daarvan onverwacht (zie hier mijn ervaringen). Maar een daarvan is dat je door de blogs van anderen actief te volgen, altijd stof hebt om over te bloggen. Let maar op.
[Oh..het is je opgevallen…gisteren heb ik niet geblogd….klopt… Ik vond dat een griepaanval wel een reden was om niet te bloggen] [met oprechte excuses aan de mensen onder de iedere-dag-bloggers die te kampen hebben met permanentere ziekte en/of veel vervelendere dingen en ondanks dat toch gewoon doorbloggen! Want die zijn er.]
5. Verander je aanpak
Ik heb het van horen zeggen, maar het schijnt verfrissend te zijn om het idee van wat een blog is los te laten en het anders te doen. Bijvoorbeeld door veel kortere posts te gaan publiceren, ergens tussen Twitter en Facebook in. Zou natuurlijk drempelverlagend kunnen werken. Een platform als Tumblr bijvoorbeeld maakt het heel makkelijk om hapklare content te produceren.
Deel links, gedachten, zinnen, citaten, afbeeldingen, recepten, liedjes, gedichten, videos, muziekvideos, songteksten, foto’s, tekeningen, cartoons. Een blog post hoeft geen 500 woorden te zijn. Uberhaupt geen tekst te zijn.
En als je dan een tijdje bezig bent, maak je daar weer een #1to31 post van natuurlijk, zie onder 3.
6. Lees wat los & vast zit
Het probleem met bloggen is vaak een gebrek aan inspiratie. De beste manier om inspiratie op te doen is toch: lezen. Boeken, eboeken, blogs, tijdschriften, de krant. Tweets – telt ook als ‘lezen’. Je kunt eindeloze inspiratie opdoen door te lezen wat anderenz zeggen, schrijven, denken, uitleggen. De beste manier om een idee te krijgen, is die van anderen te lezen, toch?
7. De intrinsieke motivatie vs de externe motivatie
Ander probleem bij het bloggen is de motivatie om tijd te maken. De tijd vinden, tijd maken, tijd nemen – uiteindelijk is het toch gewoon een kwestie van doen. Prioriteiten stellen.
Het probleem ligt dan niet zozeer bij het bloggen, maar bij hoe je tijd inricht. Welke keuzes je maakt (of niet maakt). Je kunt twee dingen doen: manieren vinden om de interne knop om te zetten en gewoon te gaan doen wat je van plan bent. Misschien helpt het je om een reminder te krijgen op de dagen dat je graag zou willen bloggen, bijvoorbeeld met een tool als rememberthemilk.com (ook voor je telefoon). Of een recente ontdekking van mij, idonethis.com. Die sturen je iedere dag een mailtje met de vraag wat je vandaag gedaan hebt, zodat je dat kunt bijhouden. Ook best motiverend. Of gewoon een ‘alert’ in je agenda…
Is er natuurlijk ook nog de externe motivatie. Naar buiten toe roepen dat je iets gaat doen, wil nog wel eens dat laatste zetje zijn om het ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Zie een project als 365dagenproject.nl. Of denk aan nieuwsbrieven die je aankondigt iedere twee weken op dinsdag te versturen (bij mij werkt dat trucje niet, overigens).
Je kunt ook gewoon op Twitter aankondigen dat je erover denkt om iedere dag te bloggen, ik noem maar een dwarsstraat. Voor je het weet gaan mensen je er ook aan houden.
8. Just do it
Hij kon niet uitblijven. Je kunt het hebben over intrinsieke en externe motivatie, inspiratie, variatie, steuntjes in de rug, tools, etc. etc. Maar uiteindelijk is er maar 1 manier om te blijven bloggen: Just Do It.
Besluit, en Go. Simpel…?
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Jacob Jan Voerman zegt
Ik heb een omgekeerd probleem
ik ben verslaafd aan het worden.
zoek een kans om mijn shot te halen…wordpress te openen en schrijven. En dan kijken hoe het er staat. en later weer genieten van reacties van medebloggers.
en dan even kijken hoe het met mijn vrienden staat, dus een rijtje blogs af.
wordt nog wat als ik straks cold turkey ga op een camping zonder stroom en wifi.
PS Lijstjes vind ik leuk om te lezen, maar op de een of andere manier niet leuk om te schrijven (nu…ik vond printerest eerst ook niks, dus wie weet wat er nog veranderd)
Elja Daae zegt
Jacob Jan, ik ben ook verslaafd! Zat net nog te denken dat het bijna voelt als een illegale hobby. Man en kinderen de deur uit, hop, snel bloggen, snel bijlezen andere blogs, snel snel, sssttt… 🙂
Rianne zegt
Jeetje; dat #1to31 lijkt me onwijs moeilijk zodra je de 20ste passeert. Leuke blog. Ik maak vaak gebruik van puntje 6. Krijg allerlei ideeën door wat anderen bloggen. Daar wil ik dan ook weer over schrijven.
Jane Boyd zegt
Thank you so much for taking the time to write a #1to31 post! I am pleased that you found it to be a helpful way to share your thoughts with your readers. Please encourage fellow bloggers to join in as well. We are a small but growing community of #1to31 bloggers and we can all support each other 🙂 Thanks again!