Politiek is een raar ding. Je hebt toch het gevoel dat je echt moet weten waar je het over hebt, voor je er een mening over kunt hebben.
Maar voor menselijk lijden geldt dat niet.
Daar mag je gewoon ongefundeerd een mening over hebben.
Dus: de situatie in en rondom Kobane gaat me aan het hart. Het idee dat mensen letterlijk vanaf de grens van Turkije hebben moeten aanzien hoe de stad begon te vallen en de vlaggen van de vijand een voor een geheven worden.
Kobane, in Syrië, ligt vlak tegen de Turkse grens.
Wat kun je zeggen? Als je bedenkt wat daar op dit moment gebeurt met mensen? Burgers? Onschuldig? En wat kun je zeggen tegen mensen die al een week roepen dat het zou gaan gebeuren, maar het niet hebben kunnen voorkomen?
Ik weet het eerlijk niet:
Zou ik mensen de grens over laten om ze zich in een wanhopige poging de stad te redden, in de strijd te laten gooien?
Zou ik gebouwen in grote steden in Turkije in brand gaan zetten om mijn woede en frustratie en verdriet te uiten?
Zou ik die woede bestrijden met traangas?
Ik volg de hele dag mijn twitterlijst met journalisten, activisten en anderen die zich druk maken over Turkije, over de Koerden, over Syrië, over menselijk lijden. Je vindt hem hier.
PS De foto heeft niets te maken met de huidige situatie. Maar hij verbeeldt voor mij een stukje Turkije.
Sharing is caring
Er zijn mensen die de juiste vragen stellen en echte achtergronden geven. Zoals in dit artikel. Of hier.
- Creëren is schrappen - 2 januari 2025
- Versla de oud & nieuw-blues - 31 december 2024
- Afscheid van een digitaal verleden - 30 december 2024
robert zegt
erdoğan houdt de handen op de rug, want het is niet in turks belang als de koerden hier als winnaars uitkomen.
amerika en de andere westerse landen veinzen selectief empathie, wanneer dat goed uitkomt qua oliebelangen.
rechts nederland knuffelt nu de koerden (“de vijand van onze vijand is onze vriend”), na het jarenlang negeren en wegzetten als terroristen van dezelfde koerden.
ja, politiek is raar. maar het is vooral hypocriet.
Carolien Geurtsen zegt
Fijn dat je erover schrijft. Ik ben echt bijna totaal verlamd erover.
Ximaar zegt
Politiek is complex en hangt erg af van waar je woont en door wie je wordt geïnfemeerd. Wat in Kobane gebeurt is vreselijk, maar dat gold ook jaren voor Oost-Congo en daar kregen we veel minder nieuws over. Turkije ziet de Kurden als vijand en hun leider zit levenslang in een Turkse gevangenis. Eigenlijk vind Turkije het prima als de Kurden verliezen lijden. Maar Turkije is wel een belangrijk Navo-lid en de rest van de Navo ziet de Kurden als een van de weinige oplossingen voor het probleem.
Zo zijn er overigens nog meer bevolkingsgroepen die in dat gebied moeilijk liggen en die gemakshalve maar niet in het nieuws worden genoemd. Denk aan de Alevieten, een gematigde tussenvorm van Islam en Christendom zonder hoofddoekjes. Die worden ook al jaren in Turkije vervolgd en voor de Turken komt het goed uit dat Assad (en zijn club) hoofdzakelijk Aleviet zijn. Zij willen Assad dus om die reden weg hebben. Voor het Westen is Assad helemaal niet zo’n probleem aangezien de mogelijke opvolgers erger (extremer en meer Islam) zullen zijn. Dat is ook de reden dat Assad er nog altijd zit.
Maar ook over IS wordt nu pas wat beter bericht in de laatste 2 uitzendingen van Nieuwsuur. Zo’n club afdoen als terroristen is erg makkelijk en dan hoef je er niet mee te praten. Volgens mij valt er wel mee te praten en is dat hoognodig om tot een oplossing te komen. Om aan te geven dat het foute mensen zijn worden de onthoofdingen aangevoerd. Dat Saudi-Arabië al jaren erg veel onthoofdingen publiekelijk uitvoert vindt het Westen prima, daar hoor je weinig over. IS brengt voor de bevolking ook een bepaalde rust in de chaos die ontstaan is door knullig optreden van het Westen in Iraq, Afghanistand en Syrië. Het is dus echt niet zo dat de mensen die daar wonen allemaal IS als vijand zien.
Elja Daae zegt
Ja, dat is het lastige. Je maakt je druk over de dingen waar je van weet dat ze gebeuren. Of althans, de dingen die je om een of andere reden raken. Als je ergens gewoond hebt, gebeurt dat natuurlijk sneller.
Ik weet wel dat het zinloos is om me over de hele wereld druk te maken. Maar omdat ik Turkije iets beter ken, omdat er mensen wonen waar ik van houd, omdat ik er nog veel mee te maken heb, gaat dit me aan het hart.
Je weet nooit waarom iemand in een land waar alles OK is zich wel of niet het lot van iemand ver weg aan gaat trekken he? Maar hier maak ik me druk om inderdaad. En verder ben ik het eens met je analyse…er wordt heel veel gewoon over het hoofd gezien. Ook al omdat dingen geen ‘nieuws’ waarde hebben…