Een van mijn favoriete podcasts, Reply All, heeft sinds een paar weken een nieuw format. Mensen uit de hele wereld bellen in om te vertellen hoe het bij hen is. En altijd als ik heb geluisterd stel ik me voor dat ik zou bellen en dan zou moeten uitleggen hoe het in Nederland gaat. Dat zou een ingewikkeld verhaal zijn, voor Amerikanen.
Nou, kijk (zou ik zeggen). De overheid vraagt iedereen om alsjeblieft thuis te blijven. Maar de winkels zijn open. De kappers niet en de horeca ook niet en de internationale winkelketens zijn dicht. Maar de andere winkels zijn open.
Dat betekent (zou ik uitleggen) dat iedereen een afweging maakt. Blijf ik thuis? Of ga ik winkelen?
Vooral als het mooi weer is of traditioneel druk, zoals met Pasen (vertel ik) worden we gewaarschuwd: ga niet naar buiten. Blijf thuis. De politie, de gemeente en zelfs de Minister-President spreken ons toe: blijf thuis.
Bij mij in het dorp is de weg naar het strand in het weekend afgesloten voor auto’s, maar niet voor fietsers en voetgangers.
De winkels blijven open. De parken ook en de stranden en de wegen door de bollenvelden (die bij mij in de buurt beginnen).
De vraag is dus: wie is er braaf genoeg om thuis te blijven? En wie stout genoeg om naar buiten te gaan? En wie bepaalt of je dat nou mag, of niet?!
Het is interessant (zou ik vertellen) dat we massaal verzuchten hoe stom het is dat er rijen voor de woonwinkels op de woonboulevard in Breda stonden op tweede Paasdag. Want er zijn waarschijnlijk heel veel mensen die hun neiging om door de bollenvelden te fietsen met Pasen of naar de woonboulevard te gaan op Tweede Paasdag hebben weten te onderdrukken. Misschien na flinke discussie thuis.
Maar de woonboulevard WAS GEWOON OPEN. Dus waarom zou je er niet naar toe gaan? Waarom zou je niet gaan fietsen door de bollenvelden of wandelen op het strand? Het mag. Het is nog open.
Blijf thuis. En als je naar buiten gaat, houd dan afstand en ga niet met groepjes.
HUH?
Wie bepaalt er dan wie er wel en niet mag, behalve wij zelf?
Blijf thuis! Maar het hóéft niet. Kijk maar wat je doet. Als je maar afstand houdt OK?
Ik reed gisteren toevallig door de bollenstreek naar mijn moeder, waar ik op 1,5 meter afstand een Paasgroet en een lenteboeket ging brengen. Van mij naar haar kun je over de snelweg, of via de B-wegen door de bollenstreek. Dat is natuurlijk een leukere route. Dus die namen we.
We zagen overal mensen in de bollenvelden staan. Tússen de bollen. Daar erger ik me dood aan, want mensen schijnen te denken dat bollenvelden nationaal bezit zijn en dat je dus gewoon die grond op mag lopen en tussen de bloemen mag gaan staan voor je foto. Dat mag natuurlijk helemaal niet. Het is privéterrein en bovendien beschadig je zo de bollen die daarmee minder geld opleveren voor de bollenboer. Ik vind het schandelijk gedrag. En ik zag het bij ieder freaking bollenveld waar we langsreden. Ik zag hele families met hun auto’s geparkeerd op die bollenvelden.
Het is typerend voor Nederland (licht ik toe). “Nou, wij laten ons niets zeggen, we vallen toch zeker niemand lastig …? ”
Maar even los van het overtreden van de regels en het benadelen van de mensen die hard werken om die bollenvelden te maken: waarom mag je niet fietsen door de bollenvelden (op de paden in plaats van op de grond van de boeren)? Wandelen op het strand? Naar de woonboulevard?
Waarom zou je dat niet doen? Het is niet verboden. We mogen naar buiten.
Het probleem is de dubbele boodschap: verstandige mensen blijven thuis en redden zo de maatschappij, máár als je wilt en je wilt de lokale middenstand gezond houden, dan doe je het toch?
Ik kan moeilijk oordelen (zou ik toegeven). Ik zat tenslotte in de auto op weg naar mijn moeder, kijkend naar drone-vliegende politie-agenten tussen de prachtige bollenvelden. Speurden ze naar mensen die de bollenvelden in liepen? Of gewoon naar mensen die fietsten en liepen? Ik weet het niet. Ik denk dat laatste. (Het schijnt dat de boeren nu overgaan tot het voortijdig afknippen van de bloemen, om al die irritante overtreders maar te voorkomen.)
Ik heb gisteren familieleden bezocht met 1,5 meter afstand en bloemen. En ik ben vandaag gaan wandelen met een vriendin met een klein beetje afstand en een hond.
Dat mag, van onze overheid.
Wie blijft thuis? En wie gaat gewoon lekker fietsen door de bollenvelden en de economie een handje helpen door een nieuwe bank te kopen in Breda?
Ik stel me zo voor dat ik de leuke mannen van Reply All zou moeten uitleggen dat de Nederlanders er altijd een eigen visie op na houden. Of het nou gaat om het veroveren van andermans landen (laten we daar niet over beginnen! OK) gezondheid en medisch ingrijpen (geen pijnstilling bij bevallingen, liever geen antibiotica) of ‘herd immunization’, we zijn een eigengereid stelletje.
Blijf allemaal, behalve als je naar buiten wilt.
Zoiets?
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Ximaar zegt
We hebben gewoon een ‘smart lockdown’, waarbij de bevolking serieus wordt genomen en gebruik word gemaakt van hun verantwoordelijkheidsgevoel. Werkt beter dan alles verbieden, waarbij mensen er lol in krijgen om illegaal bijeen te komen of hoe ver ze kunnen gaan. Als je een Nederlander kinderachtig behandelt, dan worden ze ook kinderachtig. Voorlopig is de besmetting op deze manier teruggegaan van 1 op 3 naar 1 op 0,3. Dat is een zeer goede score en het is maar de vraag of dat op een andere manier te behalen was.
België heeft ons met hun lockdown ingehaald. Een halve maand geleden hadden ze de helft van het aantal doden vergeleken met NL en nu hebben ze er 1,4x meer. Waarbij België veel minder inwoners heeft. Ze tellen in België waarschijnlijk wel beter, maar dat weten we pas aan het eind van dit kalenderjaar. Dwz griep- en dergelijke wordt pas aan het eind van het jaar statistisch vastgesteld.
Elja Daae zegt
Die cijfers, daar geloof ik niet zo in, ook omdat niet iedereen getest wordt. Het is ook typisch hollands, de eigenwijsheid. Ik vraag me alleen telkens af: waarom loop ik nu door de winkelstraat (of nu niet)?