Clubhouse, de nieuwe social media app, is echt iets voor dummies. Want je hoeft er weinig voor te kunnen. Je hoeft alleen te kunnen luisteren. En luisteren kan iedereen, toch? Deze dummy wel! Maar omdat het toch nog even wennen is als je net begint, vind je hieronder mijn ervaringen tot nu toe. Van een dummie voor een dummie!
Eerlijk gezegd is op het moment dat ik dit schrijf vrijwel iedereen nog een dummie, als het om clubhouse gaat. Clubhouse bestaat gewoon nog niet lang. Bovendien is de app nog maar net het aantal invites aan het verhogen. In Nederland is iedereen eigenlijk een nieuwe gebruiker, ook al lijkt dat niet zo 🙂
Tegelijkertijd is dat het leuke: als jij vanaf vandaag de hele dag gaat clubhousen loop je al snel voorop. Nu is hét moment om je vlag te planten en lekker te pionieren en te ontdekken. Clubhouse is nog een beetje het Wilde Westen. En zo vaak heb je niet de mogelijkheid om een social media app vanaf het begin te ontdekken en uit te proberen.
Wil je met vakgenoten praten? Wil je over je hobby praten met mensen over de hele wereld? Muziek maken? Leren van ondernemers? Dagen lang 24 per dag Harry Potter voorlezen met een club vrijwilligers, voor het goede doel? Kletsen met mensen uit een bepaalde stad op de wereld? Of zelfs klanten werven voor je diensten en producten? Alles kan op Clubhouse.
Wat is Clubhouse?
Clubhouse is een social media app die helemaal draait om live gesprekken, zonder beeld of chatten. Het enige dat je er kunt doen is in real-time luisteren en praten.
Op Clubhouse bestaat alle content uit live gesprekken. Ze worden niet opgenomen (mag ook niet), althans niet door gebruikers. Heb je het genist, dan is het weg. ‘Ephemeral content’, dus: tijdelijke, verdwijnende content zoals we dat kennen van Snapchat. Maar dan met (live) geluid.
Je zou Clubhouse kunnen zien als een ouderwetse chatroom. Of als live podcast app. Of als TV zonder beeld. Met als groot verschil dat deze chats vooral om community draaien: als het goed is, kunnen jij en ik ook aan het woord komen. Het is dus veel interactiever dan een podcast of de TV.
Hoe kom je aan een Clubhouse account?
Clubhouse kun je voorlopig alleen gebruiken als je uitgenodigd wordt of toegelaten door mensen die je kent. Om een Clubhouse account te krijgen is het vooral belangrijk om de app te downloaden en een gebruikersnaam vast te leggen.
Op het moment dat ik dit schrijf kun je alleen een Clubhouse account krijgen als:
- Je een iPhone hebt (hopelijk is dit snel opgelost); en
- Iemand je uitnodigt; of
- Iemand je toelaat nadat je de app hebt gedownload en een gebruikersnaam hebt aangemaakt.
Gebruikers hebben een beperkt aantal ‘invites’ om weg te geven, maar soms krijgen bestaande gebruikers die jouw telefoonnummer in hun telefooncontacten hebben staan een notificatie om iemand toe te laten zodra diegene de app downloadt en zich aanmeldt.
Omdat Clubhouse gebruik maakt van je contactenlijst (in je telefoon) ziet de app direct wie van je bekenden er al gebruik maakt van de app.
TIP Als je begint, krijg je direct 3 invites oftewel uitnodigingen voor nieuwe gebruikers. Let op: klik niet op de bovenste suggestie. Het is gewoon de eerste naam uit je contactenlijst. Beter is om even na te denken en drie mensen te vinden die 1) een iPhone hebben 2) waar jij zelf graag even mee zou oefenen in een room en die 3) echt graag een uitnodiging willen. Je kunt je uitnodigingen niet terughalen, namelijk.
Let op: zodra je iemand uitnodigt, blijft je naam voor altijd aan diegene gekoppeld. Nodig alleen mensen uit van wie je verwacht dat ze zich normaal zullen gedragen. Er gaan verhalen rond van mensen die spammers uitnodigden en vervolgens – samen met de spammers – voor altijd van de app verwijderd werden. Of het waar is of niet: bij ieder profiel staat wie hem of haar heeft uitgenodigd. In mijn geval was dat Dennis (volg die man: @dennisdewinter! Leuke man en net als ik gek op social media):
Clubhouse is op dit moment alleen voor iPhone-gebruikers. Helaas gebeurt dit vaker met nieuwe apps. Toen ik Instagram ging gebruiken, was het ook nog alleen voor de iPhone. Hoewel iPhone-gebruikers de kleinste groep telefoongebruikers zijn, zijn ze ook de meest welvarende groep. Het kost ook veel geld om voor meerdere systemen een app te ontwikkelen en continu bij te werken. Vandaar dat developers vaak eerst voor iPhone kiezen. Of misschien is het gewoon de meest gebruikte telefoon in start-up-land? Hoe dan ook, hopelijk verandert het snel.
Hoe is Clubhouse georganiseerd?
Gesprekken vinden plaats in ‘Rooms’: chat rooms waarin mensen live praten (of muziek draaien! Of boeken voorlezen. Of poëzie voordragen … etc. etc. ).
De verschillende, belangrijkste onderdelen van Clubhouse zijn:
- Gebruikers: jij en ik dus. Gebruikers hebben een gebruikersnaam (@eljadaae), een hele lange biografie die doorzoekbaar is en volgers. Gebruikers kunnen door iedereen gevolgd worden. Als je elkaar wederzijds volgt, kun je elkaar ook uitnodigen voor rooms en ‘pingen’.
- Rooms: chat rooms waarin gesprekken plaatsvinden. Rooms zijn Open (iedereen kan er bij), Social (voor mensen die je volgt) of Closed (alleen met mensen die je uitkiest). Rooms kunnen vooruit gepland worden of spontaan gestart worden. Aan de titel van de room zie je waar het gesprek over gaat.
- Clubs: Clubs groepen die gebaseerd zijn op een gezamenlijke interesse of gezamenlijk kenmerk. Clubs hebben members – dit zijn de mensen die uit naam van de Club nieuwe rooms binnen de Club kunnen gebruiken. Ze hebben ook followers die geen rooms kunnen organiseren maar wel deel kunnen nemen aan rooms die door de Club worden georganiseerd en hier notificaties van krijgen.
Wil je je eigen Club beginnen? Dan vind je via de settings in de app, onder de FAQ, een uitleg met een aanvraagformulier.
Het leuke aan Clubhouse: live gesprekken
Alles op Clubhouse draait om live gesprekken. Dat betekent dat je het mist als je het niet live luistert. En dat er bepaalde normen en regels zijn. Want het rare aan live gesprekken -alle audio gesprekken eigenlijk – is dat er natuurlijk maar een persoon tegelijk kan praten. Dat is meteen de beperking die clubhouse zo fascinerend maakt.
In een Clubhouse room kunnen mensen verschillende rollen hebben:
- Publiek: dit is de rol die je standaard hebt als je bij een room gaat meeluisteren. Een persoon die publiek of toehoorder is, kan niet de microfoon gebruiken en meespreken
- Moderator: degene die kan spreken en de room beheert. Het kan de persoon zijn die de room gestart zijn, maar iedereen kan moderator gemaakt worden door andere moderators. Maar dat niet alleen, deze persoon kan ook mensen de microfoon geven door ze spreker te maken, mensen moderator maken, mensen terugzetten in het publiek, de room beëindigen etc.
- Spreker: een moderator kan mensen vragen om als het ware op het podium te komen staan, of mensen kunnen aangeven dat ze graag willen spreken door hun hand op te steken en de beurt te krijgen. NB Als je spreker wordt, staat je microfoon standaard aan.
De moderators bepalen wie er kan praten. Als een moderator iemand het woord geeft, kan diegene iets zeggen. De ene moderator kan iemand ook mede-moderator maken. Diegene kan dan anderen het woord geven of op ieder moment de beurt (de optie om te spreken) wegnemen en iemand weer ‘audience member’ of toehoorder maken.
Bij de mensen die in het publiek zitten zie je een verdeling tussen ‘Followed by the speakers’ en ‘Others in the audience’. Maar allebei die groepen zijn het publiek. Iedereen daarboven is spreker (zonder groene ster voor de naam) of moderator (met groene ster voor de naam).
Hoe ga je van start met Clubhouse?
Als je geluk hebt, krijgt degene die je uitgenodigd heeft of toegelaten heeft tot de app een notificatie en nodigt diegene je meteen in je eerste minuten in de app al uit voor een room oftewel een gesprek. Dat is fijn omdat je dan even kunt ervaren hoe het werkt. Gebeurt dat niet, dan moet je op zoek naar leuke mensen om te volgen en leuke conversaties om bij mee te luisteren of actief aan deel te nemen.
Omdat je je adresboek koppelt aan Clubhouse, weet Clubhouse direct wie van je contacten als op de app zit. Je krijgt meteen notificaties met suggesties voor mogelijk interessante mensen om te volgen. Als die mensen je terugvolgen, kun je die mensen vanaf dan ook ‘pingen’ (laten weten dat je aan een room deelneemt) of ze uitnodigen voor je eigen kamers. Deze mensen komen ook in de contactenlijst te staan die. jeziet als je naar links swipet in de app.
Als je eenmaal in de app zit, is het handig om even de New User Guide te bekijken. Die vind je door naar je profiel te gaan, op het instellingen tandwieltje te klikken bovenin rechts, naar ‘FAQ / Contact us’ te gaan en naar beneden te scrollen tot je bij de Frequently Asked Questions te gaan waar je de ‘New User Guide’ vindt.
De beste manier om van start te gaan is om te kijken wie van je contacten al op Clubhouse zit, die mensen te volgen en te gaan zoeken naar andere interessante volgers. Je kunt ook gewoon de zoekfunctie gebruiken om te zoeken naar mensen en clubs.
Hoe meer mensen je volgt, hoe meer geplande rooms (chats) je in het overzicht bovenaan het home screen te zien krijgt en hoe meer rooms Clubhouse voor je klaar zet.
Hoe vind je leuke chat rooms in Clubhouse?
Clubhouse gaat je automatisch de rooms laten zien die georganiseerd worden door mensen of clubs die je volgt. Hoe leuk Clubhouse is, hangt dus eigenlijk af van wie je volgt.
Als je de app opent, krijg je bovenin te zien welke rooms er gepland zijn door mensen of clubs die je volgt (zie 1). Daaronder zie je in wit de rooms die op dit moment live zijn (2), en die worden georganiseerd door mensen die je volgt of clubs die je volgt of waar je lid van bent, óf waaraan mensen die je volgt op dit moment deelnemen:
Onderin zie je dat ik tijdens het nemen van dit screenshot al in een room zat. In het witte gedeelte zie je een paar plaatjes met het cijfer 356. Het is een room waar 358 mensen aanwezig zijn. Terwijl ik door de app scroll, blijf ik luisteren naar de room waar ik op dat moment in zit, tot ik hem verlaat. Met dat kleine hand emoji met het v-teken kan ik de room verlaten. ‘Leave quietly’, noemt Clubhouse dat.
De rooms van mensen die je volgt of waaraan mensen die je volgt deelnemen, krijg je meteen te zien. Zit er niets bij? Klik daaronder op ‘explore’ om nog meer rooms te ontdekken via het algoritme van Clubhouse.
TIP: Zoek op Clubhouse naar een club die Community Club heet. Je herkent de club aan het groene huisje dat er achter staat. Beheerder Abraxas Higgins (@abraxas) host regelmatig rooms waarin hij uitlegt hoe Clubhouse werkt. Door hem te volgen en de club te volgen vind je snel interessante gesprekken voor beginners.
Voor mij heeft het erg geholpen om met mensen als @elsekramer te kletsen toen ik net in de app kwam. Zij wist de weg en kon me alles direct uitleggen. Volg haar, vooral als je van fotografie, lego en gezelligheid houdt 🙂 Je vindt mij op @eljadaae.
De beste strategie voor het vinden van de leukste Clubhouse rooms
Er is een slimme manier om interessante accounts te vinden op ieder social media platform die hier ook op gaat: doorklikken van profiel naar profiel. Dat werkt als volgt.
- Zoek iemand die je leuk of interessant vindt
Denk aan een bekende persoon uit je vakgebied, je favoriete voetbalclub/sportheld, een vriend of vriendin die altijd goed op de hoogte is, etc. Je kunt ook zoeken op onderwerp door een zoekwoord in te vullen en zo te kijken wie je tegenkomt. Klik op het profiel (je moet even doorklikken om het hele profiel te zien) om te zien of iemand interessant lijkt. - Kijk wie diegene zelf volgt
Vaak zijn bekende mensen ook slim in wie ze volgen. Vooral goeroes, start-up founders en beroemdheden kijken goed uit wie ze zelf volgen. Hun ‘following’-lijsten zijn feitelijk goed georganiseerde lijsten van interessante mensen, die je door kunt kijken om te bepalen wie je wilt volgen. - Gebruik de suggesties
Net als andere social media apps heeft Clubhouse een ‘suggested people to follow’-functie. Je vindt die via de sterretjes naast iemands naam (zie screenshot hierboven). Door er op te klikken, zie je voorgestelde namen. Klik door op hun profielen om te zien of ze interessant lijken. - Kijk van welke Clubs leuke mensen members zijn
Je kunt niet zien welke clubs iemand volgt, maar wel van welke clubs iemand lid is. Dat zie je door naar beneden te scrollen in hun profiel. Onderaan staan de icoontjes van clubs waar ze lid van zijn (als ze dat zijn). - Volg de leukste clubs
Sommige clubs vragen je meteen om ‘member’ te worden: die zijn gericht op community. Maar veel clubs kun je alleen volgen en dat is prima. Als zij rooms organiseren, krijg jij en melding. - Volg de connecties van leuke sprekers
Volg in een room de mensen waarbij staat ‘Followed by the speakers’. Die staan boven het gewone publiek. Dat zijn mensen die op dat moment in de room zijn en die door een van de sprekers gevold wordt. Toch weer een extra filtertje.
De mensen en clubs die je volgt bepalen de rooms die je voorgesteld krijgt. Dus volg alleen mensen die je leuk en interessant lijken. En focus niet te veel op aantallen.
Aan welke Clubhouse room moet ik deelnemen?
Als je rooms te zien krijgt en daar aan deelneemt, kun je je niet snel een buil vallen door er op te klikken en mee te luisteren. Als publiek staat je microfoon uit en hoef je alleen te luisteren. En je kunt zo weer vertrekken uit de room, zie verderop.
Aan de titel van de room zie je waar het over gaat. In het voorbeeld hieronder zie je twee rooms die gaande zijn:
- Community club heeft een room die ‘Becoming a master moderator’ heet. De namen die je daaronder ziet met het chatwolkje zijn de mensen die op dat moment moderator zijn of spreker. Er zijn 280 mensen in de kamer met drie sprekers, zie je onderin.
- The Round Table etc. is een room die door iemand is georganiseerd buiten een club om. Alle mensen met het chatwolkje zijn sprekers of moderators.
Staat er niets bij dat je leuk vindt, dan kun je gaan zoeken in de zoekfunctie op onderwerpen die je interessant vindt (vergeet niet ook op Engelse termen te zoeken).
Of je een room interessant vindt, bepaal je aan de hand van het onderwerp, de sprekers en misschien het aantal mensen dat al in de room zit.
Als je een room ziet, betekent dat hij live is en je deel kunt nemen. Je kunt er op klikken om deel te nemen. Je kunt dan direct meeluisteren. En geen zorgen: je bent niet te horen.
Kan ik ook weer uit zo’n room stappen?
Je kunt ieder moment dat je wilt uit een room stappen. Dat doe je door het knopje onderin met ‘leave quietly’.
Tenzij je de enige moderator of de enige spreker bent of de enige toehoorder in het publiek, zal niemand doorhebben of jij er bent of niet.
Wanneer ben ik te horen op Clubhouse?
Je bent op Clubhouse alleen te horen als je microfoon aan staat én je moderator of spreker bent. In onderstaand voorbeeld zie je aan de groene notificatie dat ik ‘moderator’ bent gemaakt, net als de anderen die je daar onder ziet. Daarom hebben we allemaal een groen sterretje achter onze naam.
Aan het lichtbruine cirkeltje zie je dat mijn microfoon aan staat én dat ik te horen ben, dat er geluid uit mijn microfoon komt. In dit voorbeeld hebben alle sprekers hun microfoon aan staan. Als hij uit zou staan, zou je dat zien aan het tekentje van de microfoon met het streepje er door heen. Dat er geen andere bruine cirkeltjes te zien zijn betekent dat de rest even stil is op dat moment.
Je kunt niet zo maar aan het woord komen zonder dat je daar toestemming voor geeft. Je kunt dus ook rustig een kamer in gaan om mee te luisteren, zonder je daar zorgen over te maken.
Zelfs als een moderator je vraagt om spreker te worden, krijg je een uitnodiging te zien en kun je kiezen of je dat wel of niet wilt:
Je kunt dus rustig een room in gaan om mee te luisteren.
Je hand opsteken in Clubhouse
Wil je graag spreken, dan kun je je hand opsteken door op het handje onderin te klikken. Let op: hoewel je eerst nog de keuze kreeg tussen hand opsteken of toch maar niet, is het momenteel zo dat je als je je hand opsteekt, je ook direct een signaal/verzoek stuurt aan de moderators.
Het is dus toch handig om even na te denken over het opsteken van die hand (het emoji rechts in het screenshot hierboven. Ik ben een paar keer, bij het testen, in paniek de room uit gegaan. Haha!
Zie je het handje niet, betekent dat dat je al spreker of moderator bent, of dat de moderator de optie heeft uitgezet. Om niet overweldigd te worden door verzoeken in grote groepen, laten moderators mensen soms alleen gedurende een beperkte tijd hun hand opsteken.
Krijg je de beurt en word je spreker, zet dan even je microfoon uit tenzij duidelijk is dat verwacht wordt dat je meteen gaat spreken. Meestal is het goed om even te wachten tot de moderator je de beurt geeft door je bijvoorbeeld welkom te heten en uit te nodigen om je vraag te stellen.
Wat betekent het feest emoji op mijn Clubhouse profiel?
De eerste week dat je op Clubhouse zit heb je een emoji (het zogenaamde ‘feestknaller’ emoji) in je profielfoto. Zo kunnen andere Clubhouse gebruikers zien dat je nieuw bent en misschien nog niet alle regels kent.
Oftewel, als je rare dingen doet vindt niemand dat erg 🙂 Maar zoveel kan er niet fout gaan, als je maar oplet.
Handig om te weten over Clubhouse gesprekken
Er zijn een paar dingen die handig zijn om te weten. Waarbij ik meteen moet zeggen dat sommige functionaliteit wekelijks lijkt te veranderen, dus het blijft uitproberen.
- De hosts of moderators herken je dus aan het groene sterretje naast hun naam. Zij bepalen wie er kan spreken. Ze kunnen mensen toegang geven tot de microfoon of juist weer onderdeel maken van het publiek
- Mensen uit het publiek kunnen niet spreken tegen de rest. Ze kunnen niet reageren. Ze kunnen wel hun hand opsteken om te vragen of ze iets mogen zeggen of een vraag stellen. Er is ook geen andere chatfunctie om onderling contact te krijgen.
- Iedereen in een room kan mensen ‘pingen’ om ze op die room te wijzen. Dat doe je via het plusje onderin. Je kunt alleen mensen die jou volgen en die jij terugvolgt ‘pingen’. Ze krijgen dan een notificatie buiten of binnen de app.
- Vind je een spreker leuk? Volg hem of haar dan meteen door op het profielfotootje te klikken en voor “follow” te kiezen. Dan neemt de kans dat je volgende keer hoort van rooms waar deze persoon aan deelneemt, toe.
- Als je op een naam klikt om die uit te nodigen voor een privé-room, of achter hun naam in je contactenlijst klikt op +room, een invite gebruikt om iemand uit te nodigen, je hand opsteekt in een room, of op een naam klikt om die persoon te pingen, gebeurt dat meestal ook meteen. En je kunt het niet meer terugnemen.
Chatten met mensen op Clubhouse
Helaas, helaas: je kunt niet chatten met mensen op Clubhouse, anders dan in rooms. Je kunt mensen wel uitnodigen om met jou in een room te komen en zo live samen te praten.
Maar dan moeten ze er wel zin in hebben en tijd voor hebben natuurlijk (hint: als je naar links swipet, zie je een lijst met je wederzijdse contacten. Je kunt ook zien of ze online zijn. Dan hebben ze een groen bolletje onder hun naam. Vanuit die contactenlijst kun je ook direct een ‘room’ starten.
Als je een tekstbericht wilt sturen, kan dat niet binnen de app. Maar niet voor niets kun je je profiel koppelen aan je Twitter en Instagram account zodat mensen je daar kunnen vinden. Je kunt op die manier mensen terugvinden en alsnog een berichtje sturen. Vaak refereren moderators daar ook aan, als ze een room afsluiten: als je nog vragen hebt, stuur ons dan een bericht op Twitter of Instagram.
Notificaties aanzetten om leuke rooms te ontdekken
De vraag is nu natuurlijk: wat zijn de leuke rooms? Je kunt op ‘explore’ klikken en kijken wat het algoritme je voorschotelt. Het nadeel daarvan is dat het algoritme veel vervelende, marketing-achtige, rare rooms aanbeveelt. Het is nog niet zo heel geavanceerd. Beter is dus om actief op zoek te gaan of te zorgen dat je de juiste mensen volgt.
Dat laatste is belangrijk, want je kunt een notificatie aanzetten zodat je op de hoogte blijft van 1) Rooms die door diegene worden georganiseerd 2) Rooms waar diegene aan deelneemt.
Dat laatste is het interessantst, want hoe actiever mensen zijn en hoe breder hun interesse, hoe leuker de rooms die zij ontdekken. Mensen volgen is dus ook een manier om leuke nieuwe rooms te ontdekken.
In dit voorbeeld krijg ik een notificatie op mijn scherm omdat mijn vriendin Anna-Maria (@puur) deelneemt aan een room waarvan Clubhouse denkt dat ik het ook interessant zal vinden:
Ik ken de andere mensen uit deze room niet, maar zie wel hun namen en de titel van de room (‘Growing up Italian’).
Om op de hoogte te blijven van de activiteiten van de mensen die je volgt, kun je de notificaties aanzetten. Of uit, natuurlijk, als je de rooms die ze starten of bijwonen niet leuk vindt of gewoon te veel notificaties krijgt.
(Ik krijg de notificaties allemaal in mijn telefoonscherm, ook als het op locked staat. Dat is natuurlijk een keuze. Ik vind het op dit moment leuk omdat ik graag wil ontdekken hoe het werkt en wat de leuke rooms zijn. Maar je hoeft dit niet zo te doen – het kan nogal afleiden :))
Ga naar het profiel van de persoon die je volgt of klik op hun foto als je met ze in een room zit. Als je op het belletje klikt, krijg je de optie om te kiezen voor ‘always’, ‘sometimes’ of ‘Never ever’. Hoewel er staat ‘when (contact) talks, nofify me’ gaat de notificatie ook werken als iemand gewoon deelneemt aan een kamer.
Dit betekent natuurlijk ook dat als je aan vreemde rooms deelneemt, de kans bestaat dat de mensen die jou volgen dat te zien krijgen.
Kleine waarschuwing: als je zoals ik je notificaties op je (gesloten) telefoonscherm krijgt, zie je niet altijd waar het over gaat. Soms kom je door er op te klikken direct in een Room terecht. Brrr. Dat is schrikken, vooral als het een heel klein groepje mensen is dat verwacht dat je iets gaat zeggen. Beter dus om niet direct te klikken als je niet ziet wat het precies is.
Gebruik je Clubhouse-profiel slimmer dan ik dat deed
Zoals je in dit screenshot ziet, had ik als eerste in in mijn bio een vlaggetje staan met daarachter Nederland:
Ik dacht dat een bio net zo werkte als op Instagram. Maar dat is niet handig, want als iemand je profiel te zien krijgt bij een zoekopdracht zien ze alleen de eerste zin:
Niet dat ik niet trots ben dat ik Nederlands ben, maar het is niet echt het belangrijkste om te vermelden, volgens mij. Helemaal omdat ik ook andere talen spreek 🙂
Als het je lukt om bovenaan de lijst met mensen te komen naar aanleiding van een zoekterm (waar ik toch een beetje op hoop, geef ik toe), dan is het wel zo fijn als mensen meteen zien of jij degene bent die ze moeten hebben. Ik zoek bijvoorbeeld op ‘author’:
Ik heb mijn bio daarom even aan gepast. Als jij dit leest is hij misschien al weer veranderd (bio’s zijn er om mee te testen en lekker te wijzigen, vind ik). Maar dit is hem nu:
Op social media ben je wat je zegt, zeg ik altijd. Ik bedoel dat je je kunt profileren als wat je wilt. Jij bepaalt waar mensen je om leren kennen. Je werk, je kennis van ferrari’s, je muziekkeuze of je stiekeme ambitie op fotograaf te zijn. Alles kan.
(Op Clubhouse is lang niet iedereen dan ook daadwerkelijk wat hij of zij zegt te zijn. Er Het stikt er van de ‘ondernemers’ en ‘millionairs’ die dat helemaal niet zijn. Maar dat is een ander verhaal.)
Volgers krijgen op Clubhouse
Mensen die jou in hun contacten hebben staan, krijgen je account voorgesteld als mogelijk interessante partij om te volgen. Als je ze terugvolgt, ontstaat een relatie waarmee je meer kunt doen. Je kunt mensen die jouw terugvolgen bijvoorbeeld uitnodigen voor rooms, wat bij mensen die je niet terugvolgt niet kan.
Er zijn, net als op andere social media apps, ook ‘follow for follow’-rooms waar iedereen elkaar klakkeloos volgt. Maar daar heb je niet zoveel aan, want je wordt al snel gek van de notificaties over rooms waar zij aan deelnemen. En die waarschijnlijk niet bij jouw interesse passen.
Hoe meer volgers je hebt, hoe meer mensen notificaties krijgen van de rooms waar jij aan deelneemt, die jij inplant en die jij start. Dus in die zin is het handig om veel volgers te hebben. Maar net als bij andere social media apps, gaat het toch vooral om kwaliteit en niet kwantiteit: als mensen niet echt interesse hebben in jouw onderwerpen, heb je er niet zo veel aan.
Het helpt natuurlijk om volgers te krijgen wanneer je als spreker of moderator wordt uitgenodigd bij de room van iemand anders. Ook daar geldt hetzelfde als elders.
Tenslotte kun je – ook net als bij ieder ander social media platform – op andere social media kanalen mensen oproepen om je te volgen of laten weten dat je op Clubhouse te vinden bent en onder welke naam.
Wat is het leuke aan Clubhouse?
Ik moest wel heel even wennen, moet ik zeggen. Dat live element is bijzonder maar ook lastig. De FOMO (Fear Of Missing Out) is groot. En tegelijkertijd heb ik gewoon geen tijd om zo maar een beetje te gaan luisteren en vooral niet om actief mee te doen en op te letten.
En toch begin ik te zien hoe leuk het is. Ik luister regelmatig mee met interessante interviews met start-up ondernemers. Als je zoals ik van podcasts houdt, heb je eigenlik eindeloze live podcasts tot je beschikking. Of ik luister naar een meneer die non-stop loungemuziek afspeelt. Of ik krijg een notificatie dat iemand die ik leuk vind een room is gestart om gewoon een kletspraatje te maken. Dat is leuk, spontaan en verrassend.
Als ik eerlijk ben, vind ik dat laatste veel leuker dat de geplande, serieuze gesprekken. De lol voor mij zit in de spontane gesprekken en de interessante live interviews waar je iets van kunt leren over een onderwerp dat je interesseert.
Het andere aspect dat Clubhouse bijzonder maakt is de enorme diversiteit. Je vindt er mensen uit alle landen (sommige landen hebben hun eigen clubs) en je kunt er over alle onderwerpen praten.
Wat veel mensen zo leuk vinden is niet alleen het luisteren, maar het meedoen, de community. Het is vooral een kwestie van goed zoeken, maar iedereen staat open voor nieuwe contacten. Ik vind dat Anna-Maria dat het beste uitlegt.
Wat je leuk vindt aan Clubhouse, hangt dus helemaal van jou af en wat je zoekt: community, vermaak, kennis, klanten, contact … alles kan. Als je een uitnodiging krijgt, zou ik zeker even een kijkje nemen.
Vergeet niet dat het altijd tijd kost om een app onder de knie te krijgen. Je moet er tijd doorbrengen om het te gaan begrijpen en er lol in te krijgen.
En verder is het gewoon het Wilde Westen! De hoogste tijd dus om te gaan pionieren …
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Patrick zegt
Heel interessant. Mooie initiatief. Delen in je interesses en in contact komen met anderen. Ik zou graag uitgenodigd worden. @twiksy
Elja Daae zegt
Hoi Patrick, ik kan je alleen toevoegen op je telefoonnummer. Je kunt met het beste even DM-en op Instagram (@supersocialboek).
Marina zegt
Dank voor de mooie uitleg.
Ik wil iemand verwijderen die mij volgt.
Is dat ook mogelijk bij Clubhouse?
Elja Daae zegt
Je kunt iemand niet verwijderen, maar je kunt iemand wel blokkeren. Dat doe je door naar het profiel van die persoon te gaan en bovenin rechts op de stipjes te klikken en dan te kiezen voor ‘Block’.
Ik weet alleen niet wat die persoon dan ziet als hij of zij je probeert op te zoeken.
Liesbeth zegt
Ik heb mijn contactenlijst niet open gezet. Vraag me ook af hoe dat zit met GDPR/AVG? En ben benieuwd wat ik nu mis 😁
Elja Daae zegt
Ik weet niet precies hoe het zit met AVG maar ik vermoed dat het niet anders is dan als je LinkedIn of Whatsapp of Facebook toegang geeft tot je contacten. Ik heb nog niet gezien dat het anders zit, in ieder geval.
Volgens mij mis je niets – behalve dat mensen die jou in hun adresboek hebbenstaan (en dat hebben gekoppeld) geen notificatie krijgen dat jij nu op Clubhouse zit en jij op jouw beurt niet weet wie er uit jouw adresboek al zit. Maar er zijn ook andere manieren om mensen op te zoeken en om mensen te laten weten dat je een account hebt! Dus dat lijkt me niet echt een probleem.
Marij zegt
Top deze uitleg. Ik mis alleen een dingetje: ik wil ook mijn profiel aanpassen. o.a. staat er een verkeerd instagramadres. Hoe doe ik dat?
Elja Daae zegt
Hoi Marij, volgens mij kun je naar je settings gaan (het tandwieltje bovenaan rechts als je op je profiel klikt) en dan onderaan klikken op ‘Disconnect Instagram’. Daarna kun je weer opnieuw klikken op ‘Connect Instagram’ en een ander account kiezen.
L zegt
Hoi als ik in een room zit heb ik allen de iconen van een handje en een plusje en geen microfoontje
Elja Daae zegt
Hoi L., je hebt alleen een microfoontje als je de organisator bent of de moderator (met zo’n groen sterretje naast je naam) of als je op ‘het podium’ bent gevraagd. Alleen moderators kunnen je de microfoon geven, vandaar.
Merel zegt
Hai Elja, bedankt voor je duidelijke CH uitleg. Ik vraag me alleen nog steeds af of je zelf ook een ‘Club’ op clubhouse kan aanmaken naast een room starten. Het gaat nu namelijk naast hobby dingen ook heel erg vaak over podcasts, merken neerzetten, mediabureau’s etc maar ik mis bijvoorbeeld als radio redacteur een Nederlandse Club voor ons als radiomakers (wel veel buitenlandse clubs zijn er), dus kun je als deelnemer alleen een room aanmaken of ook een (branche)Club groep aanmaken? Kan dit nergens vinden op internet, bedankt voor je antwoord alvast! groeten Merel
Elja Daae zegt
Hoi Merel, goed idee!!
je kunt wel een Club aanvragen, maar de vraag is of je hem krijgt. Er zit een formulier verstopt in de FAQ. Je komt er via de settings (als je op je profiel klikt). En dan FAQ. Daar zie je hem staan bij de eerste vragen (‘Can I start a club’).
Er zijn alleen allemaal eisen en een lange wachtlijst … je moet o.a. drie keer een club op dezelfde tijd hebben gestart. Dus dat is even een drempel.
Merel zegt
oh wat goed! Dank je wel, ik duik dan zeker eens in die FAQ en zal kijken of we die wachtlijst eens kunnen verkorten door met een bups radiomensen eenzelfde ‘radioclub’ aan te vragen
Elja Daae zegt
Wat een topidee … shoot … dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik vraag me af wat er dan gebeurt, als jullie tegelijk iets aanvragen met dezelfde naam. Wat je in ieder geval zou kunnen doen is nu alvast 4 rooms schedulen met dezelfde naam op een vaste dag, dan heb je in ieder geval straks voldaan aan die eis. En dan het invulformulier gebruiken met verwijzing naar die naam en die data. En de rooms wel echt houden natuurlijk.
Victor zegt
Topblog, echt heel nuttig Elja, dank je.
Helaas Android hier, nog even geduld vrees ik (mijn oude Ipad werkt niet met de Clubhouse-app)
Ik ga het zeker tzt proberen!
Elja Daae zegt
Het is echt iets voor jou. Ik wil je FOMO niet aanwakkeren verder hoor maar ik moest aan je denken. Volgens mij zit de Android er aan te komen, hopelijk snel!
Victor zegt
Ik heb er speciaal deze week een IPhone 8 voor gekocht, je zal mij vast wel eens voorbij horen komen op Clubhouse:-)
Elja Daae zegt
Woohooo! Leuk! Zie je daar 🙂
Ximaar zegt
Het lijkt op 27mc, maar dan met wat hiërarchie. Ik las het omdat ik een blinde kennis heb waar het iets voor kan zijn. Geen beeld is voor hem een pré. Het is wel de vraag of hij zoiets goed kan bedienen met Siri. Aan de andere kant gaat het hem vooral om contact te maken met mensen. Zelf bedacht ik dat ie ook gewoon een Jitsi-kanaal kan aanmaken en verolgens de camere uit te laten. Zo’n kanaal zou je dan ergens kunnen promoten op twitter of een website.
Elja Daae zegt
Hmmm ik ben benieuwd of de spraaksoftware de namen van de ‘rooms’ kan voorlezen? En of siri etc. dan inderdaad de knop kunnen bedienen? Dan zou het echt heerlijk zijn, zo’n grote database vol live gesprekken om naar te luisteren.
Ik heb het idee dat Twitter’s versie (die al getest wordt schijnt) daar beter voor is ingericht. Ik vermoed van wel. Zie dit artikel https://techcrunch.com/2020/11/30/twitters-audio-spaces-test-includes-transcriptions-speaker-controls-and-reporting-features/
Maaike van Kempen zegt
Wow, wat een boel info heb je nu al weer verzameld. Zo tof hoe je dit weer deelt 🙏
Elja Daae zegt
Ik vind het gewoon superleuk om zoiets te ontdekken en dan te delen wat ik leer. Ik had tech journalist moeten worden! 😀 Maar nu kan ik het doen zonder regeltjes en beperkingen.
Esmeralda zegt
Dit is nu het tweede enthousiaste artikel dat ik lees over Clubhouse. Lijkt me een hele leuke sociale app. Jammer, dat ik een Android toestel heb.
Als het er ook voor Android is dan ben ik alvast op de hoogte van de mogelijkheden dankzij jouw artikel. Dank je wel!
Elja Daae zegt
Hoi Esmeralda, het is gewoon iets heel nieuws. Wel een beetje een hype maar ik denk toch dat het wel een blijvertje is. Ik begreep dat ze druk bezig zijn met de Android-versie. En wat ook interessant is, is dat Twitter precies hetzelfde aan het bouwen is! Dan kan iedereen het gebruiken, lijkt me. Dus het duurt denk ik niet lang meer 🙂
Anna-Maria zegt
Fantastisch. wat kun je toch goed alles op een overzichtelijke stap voor stap manier omschrijven door dummies Elja!!!
Dabk.
Elja Daae zegt
Ik vond jouw stuk veel gezelliger. Heb een link in het artikel gezet 🙂