Ik maakte vandaag met twee slimme mensen de opnames voor een online social media cursus. Het is de tweede keer dat ik voor het maken van een online leergang voor de camera stond. Dit keer met een ander team voor mijn blogcursus, maar net zo professioneel team als de vorige keer.
Ik heb ook vandaag weer veel geleerd.
Video-opnames maken voor online cursussen, dat is typisch zoiets waar je veel over kunt lezen maar wat je toch vooral moet ervaren. Doen is toch weer een andere dimensie. Daarom hieronder de lessen die ik geleerd heb.
1 Video’s worden beter met een (professioneel) team
Natuurlijk kun je, als je een online cursus wilt maken, achter je computer gaan zitten om zelf de video’s op te nemen. Het is een budgetvriendelijke oplossing (hier vind je de tips van Kitty, het blog van Wistia is ook een bron van informatie).
Maar als het enigszins kan, is het werken met een team van professionals een betere optie. Niet alleen de kwaliteit van de video is hoger (belichting, editing) maar ook de kwaliteit van de inhoud.
Het helpt gewoon als er mensen zijn die goed luisteren naar wat je
2 Een goede voorbereiding is het halve werk
Het maken van video’s is kostbaar, vooral als je werkt met professionals. Maar ook je eigen tijd is kostbaar, net als je energie. Als je snel en doeltreffend kunt opnemen scheelt dat een hoop.
Ook als je je verhaal niet helemaal als script hebt uitgeschreven (zie 3) is het toch handig om goed te weten wat je gaat zeggen. Ik heb mijn online cursussen altijd helemaal uitgewerkt en opgeknipt in onderdelen. Vervolgens probeer ik tot de kern van de zaak te komen en op te schrijven wat daarnaast de belangrijke dingen zijn die ik wil vertellen.
Ook al wordt de inhoud tijdens de opnames soms toch iets anders dan ik verwachtte, ik heb het grootste en belangrijkste gedeelte op zo’n moment al in mijn hoofd.
3. Scripts zijn niet altijd nodig
Scripts geven een veilig gevoel. Het is fijn om bedacht te hebben wat je wil gaan zeggen. Maar scripts maken je opnames ook moeilijker. Want als je precies weet wat je moet zeggen, is de kans op fouten groter. En de stress.
Als je het zo kunt doen dat je gewoon kunt vertellen, terwijl iemand in de gaten houdt dat al je hoofdpunten worden benoemd, ben je losser en dat maakt je video’s beter. Het vraagt wel heel veel van degene die de video’s edit, want die moet goed weten wat er uiteindelijk wel of niet in de video thuis hoort. Feedback gedurende de opnames en de mogelijkheid van meerdere takes zijn dan heel belangrijk.
4 Let op je energieniveau
Als je het goed doet, praat je door de camera heen tegen de mensen die je online cursus gaan bekijken. Gek genoeg is dat niet makkelijk.
Het vraagt van je dat je continu ‘hoog in je energie’ gaat zitten. Als je energieloos zit te praten, wordt het veel lastiger om die kijker te bereiken en te raken.
Energiek wil in dit geval niet zeggen dat je hyper, zenuwachtig, snel of onrustig bent. Maar dat je even goed ademhaalt en focust en je echt richt op degene achter de camera. Dat is wat presenteren moeilijk maakt: voldoende energie verzamelen om je verhaal vol overgave te kunnen vertellen en door die camera heen te reiken.
Misschien letten de mensen om je heen een beetje op of het allemaal overkomt, of je voldoende energiek bent. Maar zo niet, ga na hoe je je voelt, hoe je er bij zit. Haal diep adem voor elke take en steek weer fris van wal.
5 Flexibiliteit is belangrijk
Het kan zo maar zijn dat het niet loopt zoals je dacht, qua content. Mij overkomt het tot nu toe iedere keer. Als je de dingen zo uitspreekt voor de camera, kom je soms tot het inzicht dat het niet werkt. Of dat het anders werkt dan ik had voorzien.
Het is dus belangrijk om weliswaar goed voor te bereiden, maar flexibel te blijven in de uitvoeren. Misschien wil je de volgorde anders, mis je een onderwerp of blijkt een onderwerp niet te passen. Misschien wil je iets langer maken of korter.
Wat het ook is: het is niet erg om het moment te grijpen om het beter te doen dan je voorzien had.
Online leren heeft de toekomst
Ik geloof er heilig in en ik investeer er in. Video’s zijn een essentieel onderdeel van het online overdragen van kennis. Ik ben blij dat ik er ervaring mee op doe, want er valt nog genoeg te leren 🙂
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie