Het Instagram algoritme. Je hebt er mee te maken, of je wilt of niet. En helaas is het algoritme van Instagram weer allemaal heel anders dan al die andere platformen (denk: Facebook). Ander type content, ander type interactie, andere succesverhalen.
Gelukkig zijn er mensen die zich er helemaal in verdiepen. PHEW.
Het Instagram algoritme: er valt altijd iets te leren 🙂
Onderstaande podcast over het Instagram algoritme helpt je een stukje op weg. De tips zijn erg verhelderend. Bijvoorbeeld:
- Zorg dat je volgers je berichten sturen;
- Zorg dat je volgers je profiel bezoeken;
- Kijk of je kunt zorgen dat volgers hun Instagramfoto’s met je gaan delen als bericht.
De echte uitdaging is om wat je leert toe te passen. Als je weet dat het helpt als mensen je Instagramprofiel bezoeken, wat kun je dan gaan doen hen te motiveren om naar je profiel te gaan? Hoe creëer je interactie? Kun je een format verzinnen waarbij mensen graag reageren, of, nog beter, jou een bericht gaan sturen? Allemaal dingen die schijnen te helpen om jouw account hoger te krijgen in het algoritme van je volgers.
Instagram algoritme: 7 belangrijke factoren
De podcast duurt maar een kwartiertje, dus dat is zo geluisterd. Zorg dat je aantekeningen kunt maken, want ik luisterde hem in de auto ‘savonds laat en dat was geen goed idee.
<iframe width=”100%” height=”166″ scrolling=”no” frameborder=”no” src=”https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/341804096&color=29a2ff”></iframe>
Zie ook het bijbehorende artikel over het Instagram algoritme.
De informatie lijkt voor een deel te komen uit dit interview met een woordvoerder van Instagram, mocht je het interessant vinden.
Meer lezen over het algoritme?
Eerlijk gezegd weet niemand volgens hoe het echt, zeker zeker zeker zit. Maar hier vind je wel wat suggesties en tips:
- Over algoritmes verslaan
- De fameuze Instapods. Geen idee wat dat zijn? Hier vind je uitleg
- Hoe je het Instagram algoritme verslaat – in gewone mensentaal
- Ook interessant: dit Mashup-onderzoek naar fake Instagramvolgers
- Volg een workshop Instagram met je collega’s
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Debbie zegt
wat leuk dat je mijn artikel hebt gebruikt! (algoritme) thnx voor het linkje
Elja Daae zegt
JIJ bedankt!!
Robert zegt
Ik snap dat platforms als Instagram om te overleven uiteindelijk de bedrijven en marketeers gaan pleasen. Maar het blijft jammer dat de gewone gebruikers daarvoor altijd worden opgeofferd. De mensen die niet de ambitie hebben “influencer” te worden en geen zin hebben in pods of weet ik veel wat – de mensen die gewoon foto’s willen laten zien. Zelf schat ik dat de response (likes) voor mij nog maar 20 tot 25 procent is van voor het algoritme. En ik hoor van anderen dezelfde verhalen.
Elja Daae zegt
Ik weet wat je bedoelt – het blijft frusterend. Wie weet staat er binnenkort een concurrent op waar fotografen beter hun ding kunnen doen??? Heb gisteren meer dan 1000 accounts ontvolgd omdat ik hun content toch nooit te zien kreeg, opgebouwd in al die jaren maar nooit meer iets van gezien. Wat dat betreft is Flickr geen gek alternatief … daar zie je in ieder geval precies het werk van de mensen die je echt wilt volgen!
Robert zegt
Ik kan je zeggen dat ik juist gisteren de stekker uit IG getrokken heb. De respons was in de afgelopen week gedaald tot nog maar een handjevol likes, het merendeel afkomstig van Russische bots. Geen zin meer om daar nog tijd en energie in te steken. Vanaf nu ga ik gewoon mijn portfolio website vaker updaten. Daar kan ik alles laten zien binnen een zelf gekozen structuur, waarbij de oudere foto’s niet ten onder aan de waan van de dag.
Heb contact gehad met een paar andere fotografen, en ze zeggen veelal tegen wil en dank op IG te blijven, omdat er geen alternatief is. Flickr is al een tijdje ingeslapen en Tumblr (waar een fanatieke fotografen community actief was) is volledig geruïneerd door een overvloed van seks/spam bots. Meest gehoorde klacht over IG is overigens het algoritme, dat vooral in het nadeel werkt van de kleinere accounts.
Elja Daae zegt
Oh nee! Ik was je nét gaan volgen 🙂
Klopt: toen ik van de week al die accounts ontvolgde, zag ik hoeveel mensen ik volg waarvan ik de foto’s nooit te zien krijg. Niet alleen kleine accounts trouwens, ook veel grote brands die ik gewoon nooit zag. Tegen mijn persoonlijke voorkeur in toont Instagram me vooral de Facebook-achtige kiekjes van mensen die ik ken. Niet de mooie foto’s van prachtige fotografieaccounts die ik volg. Misschien wordt het iets beter nu ik zo gesneden heb in het aantal accounts dat ik volg.
Jammer hoor Robert…maar er valt iets te zeggen voor het bewaken van je eigen plek en het bouwen aan een echt geïnteresseerde community …