Wil je mooie Instagram stories maken voor je Instagram account? Goed idee! Vooral als je een zakelijke doelgroep hebt. Want Instagram verhalen zijn een totaal nieuwe manier om een verhaal te vertellen. Instagram stories zijn reeksen bewerkte foto’s, video’s en gifjes die na 24 uur in principe weer verdwijnen. Ja, dat kun je op je ‘gewone’ Instagram ook. Maar door alles achter elkaar te zetten, kun je echt verhalen vertellen.
Wat zijn instagram stories?
Instagram stories (ook wel insta stories of instagram verhalen) zijn reeksen verticale afbeeldingen en video’s die je achter elkaar bekijkt en die na 24 uur weer verdwijnen. De verschillende video’s en afbeeldingen spelen automatisch achter elkaar af, zodat ze samen een ‘story’ te vormen. Je vindt ze bovenaan het thuisscherm in de Instagram app.
Instagram stories zijn anders dan wat je normaal op Instagram te zien krijgt. Dat komt niet alleen omdat ze verdwijnen. Terwijl je gewend bent om naar beneden te scrollen om foto’s van verschillende mensen te bekijken, lijken stories op een video die horizontaal afspeelt: om er doorheen te kijken swipe je naar links (of terug, naar rechts) of klik je op het scherm aan de kant die je op wilt gaan.
Ook anders aan Instagram stories is dat je in een insta story een heleboel foto’s en video’s achter elkaar kunt uploaden, zodat ze samen een verhaal vormen. Daarom hebben ze een speciale plek gekregen in de Instagram app. Volgens Facebook, de eigenaar van Instagram, zijn stories en dat horizontale swipen de toekomst en zal de ‘feed’, het overzicht van berichten waar je verticaal door heen scrollt, langzaam gaan verdwijnen.
Door goede Instagram stories te maken sluit je aan bij een nieuwe manier van communiceren, geef je je bedrijf een menselijker gezicht en kun je je Instagramaccount laten groeien. Je moet alleen even weten hoe je het doet en wat de mogelijkheden zijn, want eerlijk is eerlijk: die zijn vrijwel eindeloos!
Lees dus rustig verder, of ga direct naar:
- Wat zijn Instagram stories?
- Waar vind je Instagram stories?
- Instagram stories maken: aan de slag
- Instagram stories maken vanuit de app
- Tekst toevoegen
- Kleur tekst in stories veranderen
- Geheime kleuren in stories
- Lettertype stories wijzigen
- Meerdere foto’s en video’s toevoegen
- Tekenen en effen achtergronden
- (interactieve) Stickers en emoji toevoegen
- Gezichtsfilters gebruiken
- Stickers en teksten vastzetten
- Hashtags toevoegen
- Meerdere hashtags toevoegen
- Locatie toevoegen aan je stories
- Andere instagrammers taggen
- Polls gebruiken
- Instagram stories ‘Letters’ gebruiken
- Andere apps voor mooiere stories
- Wie bekeek je stories?
- Achtergrond kleur wijzigen
- Instagram stories statistieken bekijken
Ben je op zoek naar een workshop? In de online workshop Instagram voor bedrijven die ik geef, komen Instagram stories ook aan bod.
Waar vind je Instagram stories?
Je vindt Instagram stories op meerdere plekken:
- Bovenaan je Instagramscherm;
- Via de profielfoto op de profielpagina, als een gebruiker de afgelopen 24 uur iets geplaatst heeft;
- Halverwege je feed; (update feb 2020: deze lijken momenteel weer verdwenen)
- Bovenaan in het zoekscherm, waaronder de resultaatpagina’s van hasthags en locaties, als je daar op hebt gezocht.
Tenslotte worden de stories die je plaatst ook zichtbaar voor desktopgebruikers én kun je ze doorplaatsen naar Facebook.
Je herkent de stories aan de ronde cirkels met daarin de profielfoto van de Instagrammers die je volgt. De accounts met stories (oftewel, die de afgelopen 24 uur stories hebben geplaatst die jij nog niet hebt gezien) hebben een roze-paarse rand om die profielfoto heen.
De stories bovenaan je scherm vallen het meeste op. Ze zijn dus een mooie kans om in het zicht te komen van je volgers.
NB: niet al je volgers hebben jouw insta story bovenaan staan in hun scherm. Dat heeft te maken met het algoritme van Instagram, zie verderop.
Wie een story plaatst krijgt een roze, bewegend rondje om zijn of haar profielfoto. Zo zie je vanaf hun profielpagina dat ze de afgelopen 24 uur iets geplaatst hebben. Hetzelfde geldt natuurlijk voor jouw eigen profiel.
In het voorbeeld hieronder, van @oatley, zie je aan de roze rand om het logo dat ze de afgelopen 24 uur een story hebben geplaatst.
Door op zo’n profielfoto te klikken, ga je direct naar de Instagram story.
Als je iemands Instagram story bekeken hebt en vervolgens weer teruggaat naar hun profielpagina, is het rondje niet langer roze maar grijs.
Je kunt de story gewoon opnieuw bekijken door opnieuw te klikken. Aan de grijze kleur zie je alleen dat je alles al bekeken hebt.
Als er geen roze of grijze cirkel om het ronde profielfotootje heen staat, heeft diegene de afgelopen 24 uur geen instagram verhaal geplaatst. Maar misschien natuurlijk wel ‘gewone’ Instagramfoto’s of video’s!
Instagram’s algoritme probeert in te schatten welke verhalen jij leuk zou vinden en laat die als eerste zien. Het kan dus zijn dat je stories van vrienden mist. Maar als het mensen zijn met wie je vaak berichten uitwisselt en wiens stories je vaak kijkt, is die kans maar klein. Meer over het instagram algoritme vind je hier. Overigens zegt Instagram hier zelf over dat je, als je maar blijft swipen, vanzelf iedere story van iedereen die je volgt zou moeten tegenkomen.
Waarom zijn Instagram stories anders dan gewone Instagramfoto’s?
Instagram stories zijn eigenlijk een video die uit verschillende onderdelen bestaat. Of een presentatie die automatisch afspeelt. Ieder onderdeel duurt maximaal 15 seconden (ook foto’s). Als volgers niets doen, worden alle onderdelen van de story achter elkaar afgespeeld. Daarin verschillen ze van gewone Instagramfoto’s, die je zo lang kunt bekijken als je wilt en die natuurlijk gewoon stil blijven staan zolang jij niet verder scrollt.
Natuurlijk kun je bij gewone Instagramfoto’s ook meerdere foto’s of video’ achter elkaar in 1 bericht plaatsen (met de ‘caroussel’-functie), maar daar moeten mensen zelf doorheen swipen. Stories zijn over het algemeen ook spontaner. Feitelijk zijn ze een rechtstreekse kopie van de story functionaliteit van Snapchat uit 2013, ontstaan vanuit de behoefte en communicatiebehoefte van een jonge doelgroep. Het was ook Snapchat dat begon met die korte beschikbaarheid van 24 uur.
Overigens kun je stories een langere levensduur geven door ze toe te voegen aan een ‘uitgelicht’ album, zie verderop.
TIP: Mocht je zulke mooie stories maken dat je het zonde vindt om die alleen daar te delen, kun je ook overwegen om je verhalen met behulp van editing apps om te zetten in een video en deze te delen in Instagram TV (IGTV). Of gebruik de mogelijkheid om je story ‘uit te lichten’ en zo te bewaren.
Een van de belangrijkste factoren – ook gestolen van Snapchat – is het creatieve element van stories. Instagram geeft gebruikers met Instagram Stories eindeloze mogelijkheden om foto’s en video’s te bewerken. En, anders dan de gewone Instagram feed, zijn de stories verticaal, niet vierkant of horizontaal zoals de meeste Intagramfoto’s en -video’s. Ze passen daarmee eigelijk beter bij smartphonegebruikers, die hun scherm niet hoeven te draaien.
PS Ben je op zoek naar een workshop Instagram stories voor jezelf en je collega’s? Look no further!
Instagram stories maken: aan de slag
Dit zijn de stappen om een Instagram story te plaatsen:
- Klik op je profielfoto onderin de app om naar je profiel te gaan;
- Klik op het plus je bovenin het scherm rechts;
- Kies voor Verhaal;
- Maak een foto of video of voeg deze toe vanuit je foto-album;
- Bewerk de foto of video eventueel;
- Klik op ‘Je verhaal’ om de foto of video toe te voegen;
- Maak de volgende foto of video en herhaal zo vaak als je wilt.
Zie hieronder voor een uitgebreide toelichting, stap voor stap.
NB: eind 2020 heeft Instagram de manier waarop je stories maakt veranderd. Voorheen klikte je bovenin het scherm op het cameraatje. Dat is inmiddels verdwenen. Instagram heeft begin 2021 aangekondigd dat er nog meer dingen gaan veranderen … dus het kan zijn dat je scherm er anders uitziet dan ik hier beschrijf.
Om een story of insta verhaal te maken, ga je naar je startscherm (je home screen).
Start in je profielscherm, zoals je ziet in het screenshot hierboven.
Klik op het plusje. Je krijgt nu de keuze uit alle mogelijke berichten die Instagram biedt:
- Bericht: zoals je gewend bent om berichten te plaatsen in de feed
- Verhaal (gaan wij doen)
- Hoogtepunt (zie verderop)
- IGTV: hier lees je daar meer over
- Reel: Instagram’s versie van TikTok-video’s, zie hier
- Gids: een soort van verzamelingen.
Kies voor ‘Verhaal’.
Je scherm opent in het camerascherm. Want in Instagram Stories draait alles om het maken van foto’s en video’s, liefst direct vanuit dit scherm. Zoals je ziet is mijn camera hier gericht op mezelf en mijn mooie blauwe muur:
Je kunt met de grote witte knop een foto of video maken. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s en video’s die je eerder hebt gemaakt te gebruiken, via het venstertje linksonder.
Nadat je je story hebt gemaakt (foto of video of een van de andere opties hierboven), kun je hem bewerken door een van de optie bovenin het scherm te kiezen:
Voeg tekst of stickers toe, gebruik de pen om te tekenen op je story … alles is mogelijk. Vooral de stickers geven veel leuke, interactieve mogelijkheden.
Zodra je je story hebt gemaakt, krijg zie je onderin de mogelijkheid om je foto of video te plaatsen. Dat kan via de knop ‘Je verhalen’ of door te kiezen voor ‘Verzenden naar’.
Door op ‘Je verhaal’ te te klikken, wordt je foto of video direct aan je insta verhaal toegevoegd. Bij mij staat er ‘verhalen’ omdat ik in het voorbeeld hieroven al een paar dingen geplaatst heb.
Klik je op ‘Verzenden naar’ (een beetje een verwarrende term!), dan kom je in een volgend scherm, waar je kunt kiezen aan wie je je story wilt verzenden. En ook daar kun je weer kiezen voor ‘Je verhaal’.
Omdat ik mijn Facebookpagina en mijn Instagram gekoppeld heb en gekozen heb voor de optie om mijn Instagram stories automatisch te verzenden naar mijn Facebookpagina als Facebook stories, zie je die optie in de screenshots hierboven er tussen staan.
Tenslotte is er sinds enige tijd een nieuwe optie: je kunt je stories of Instagram verhalen ook alleen delen met een beperkte groep vrienden. Niemand anders dan de mensen in je ‘Beste vrienden lijst’ krijgen deze dan te zien. Als iemand je in de vriendenlijst heeft gezet en een story met je deelt, zie je dat aan de groene cirkel (waar stories anders te herkennen zijn aan de roze/oranje cirkel).
Let op: er is nog een manier om Instagram stories te plaatsen, namelijk via het home screen (het huisje onderin de app). Het werkt verder hetzelfde, behalve de eerste stap: je moet onderin je scherm eerst kiezen voor ‘verhaal’. Hij staat standaard op ‘bericht’. Ik denk dat dit in 2021 weer gaat wijzigen, want erg duidelijk is het allemaal niet. Het is handiger om via de andere route stories te maken – via je profielpagina zoals hierboven beschreven – want het scheelt een stap.
Instagram stories maken door foto’s en video’s te maken vanuit de app
Als je een Instagram story wilt maken direct vanuit de app, staat het startscherm in de ‘normale modus’. De grote ronde knop in het midden is de opnameknop waarmee je foto’s kunt maken (door 1 keer te klikken) of video’s (door je vinger op de knop te houden).
De lengte van de video is afhankelijk van hoe lang je je vinger op de opnameknop houdt. Je ziet de videolengte verlopen (zie screenshot hierboven). Gewone Instagram story video’s duren maximaal 15 seconden. Maar een video van 2 seconden is ook mogelijk. Als je de videoknop ingedrukt blijft houden, verdeelt Instagram je video in ‘stories’ van 15 seconden die je afzonderlijk kunt bewerken.
Je hebt op Instagram stories eigenlijk twee verschillende lagen:
- Je kunt een video of foto maken, direct in de app, of je kunt iets uploaden vanaf je telefoon. Je kunt daarbij ook gebruik maken van de opties die ik hierboven beschreef (Boomerang, lay-out) etc.
- Je kunt iedere foto of video die je in je story gebruikt ook weer bewerken op allerlei verschillende manieren.
Die twee ‘lagen’ zorgen ervoor dat de mogelijkheden eindeloos zijn.
Wil je weer uit Instagram stories? Klik op het kruisje, en kies voor ‘negeren’ om overnieuw te beginnen. Swipe naar links om uit de story-feature te gaan.
Als je foto’s of video direct vanuit de app maakt, biedt Instagram je een aantal extra tools die je hieronder vindt. Die vind je in de linkerkant van je scherm:
Dit zijn ze:
- Normaal (foto/video): je gebruikt je normale smartphonecamera, zonder fratsen, om video’s of foto’s te maken
- Live (video): je gaat rechtstreeks uitzenden via Instagram (live streamen)
- Maken: in deze functie zitten allerlei leuke functies verstop, van tekst met een gekleurde achtergrond tot alle dingen die je ook via de ‘sticker’ functie kunt doen.
- Boomerang (video): Boomerang is de ‘gifjesmaker’ van Instagram. Gifjes zijn korte, bewegende beelden.
- Lay-out: hiermee kun je foto’s en video’s op verschillende manieren combineren in collages
- Superzoom (video): hiermee maak je korte, bewegende videootjes die razendsnel inzoomen op bijvoorbeeld je gezicht of iets anders waar je de camera op richt
- Handsfree (video): nadat je de opname gestart bent, heb je nog zo’n 20 seconden om iets te filmen zonder dat je je vinger op de opnameknop hoeft te houden.
Als je in de ‘normale’ modus zit en naar rechts of links swipet, krijg je daarnaast nog een heleboel leuke AR-filters en andere dingen om je stories nog interessanter te maken.
Om alle mogelijkheden te zien, moet je in je camerascherm naar links of rechts vegen:
Het leuke van al die opties is dat je je je verhaal kunt afwisselen. Je hoeft dus niet alleen maar saaie foto’s te gebruiken, of alleen standaardvideo’s te maken.
Nadat je een foto of video (of een boomerang of wat dan ook) hebt gemaakt, heb je zoals hierboven uigelegd twee opties om datgeen aan je story toe te voegen: kies voor ‘Je verhaal’ of kies voor ‘Verzenden naar’ en kies daarna voor ‘Je verhaal’.
Meerdere foto’s of video’s aan je Instagram stories toevoegen
Waar wel eens verwarring over bestaat is hoe je nou verschillende foto’s en video’s toevoegt aan je Instagram stories. Dat komt omdat je het in principe een voor een doet: foto voor foto. Iedere foto of video kun je weer apart bewerken en vervolgens toevoegen.
Let op: als je Instagram story uit meerdere ‘stories’, ‘verhalen’ oftewel verschillende foto’s en/of video’s bestaat, moet je die allemaal apart toevoegen. Alsof je een presentatie maakt waar je dia voor dia iets toevoegt.
Je doorloopt telkens opnieuw het proces hierboven: foto of video uploaden, bewerken, en toevoegen. Dat komt omdat Stories eigenlijk gemaakt zijn voor het verslaan van een evenement of een dag, net als een vlog. Gedurende een evenement, gebeurtenis of proces maak je telkens weer even een nieuw video of foto om toe te voegen aan je verhaal.
Er is een uitzondering: je kunt meerdere foto’s en video’s uploaden vanaf je telefoon en die vervolgens allemaal bewerken om ze daarna in 1 klap te plaatsen. Dat is een handige optie als je in plaats van live verslag te doen gedurende een dag of gebeurtenis veel foto’s en video’s maakt, zodat je die als je tijd hebt allemaal in 1 keer kunt plaatsen.
Je kunt dit ook live doen, het opnemen van foto’s of video’s, via de optie die ik hierboven besprak. Maar je kunt het ook doen door ze vooraf te maken en op je telefoon te zetten. Je kunt ze dan vanuit je ‘fotobibliotheek’ in 1 keer uploaden.
Meerdere foto’s of video’s in een keer toevoegen aan Instagram stories doe je als volgt:
- Ga net als altijd naar de stories optie via het cameraatje bovenin zodat je in het eerst Instagram stories scherm komt.
- Links onderin zie je de laatste foto van je camera roll of je bibliotheek. Klik daarop.
- Het scherm opent in de foto’s en video’s van de afgelopen 24 uur. Via het dropdown pijltje kun je andere albums op je telefoon kiezen.
- Klik op het icoontje rechtsboven zodat je meerdere foto’s of video’s kunt selecteren;
- Kies de foto’s en video’s die je wilt gebruiken in de volgorde dat je ze wilt publiceren (de eerste eerst, de volgende daarna, etc.). Het maximum aantal foto’s en video’s dat je kunt selecteren is 10. Ik zou het eerder in kleinere gedeelten doen, want bij 10 is het lastig overzicht houden in de volgende stap in het proces.
- Klik op ‘volgende’.
- Je komt nu weer terug in de Instagram stories app. Onderin zie je alle foto’s en video’s die je hebt geselecteerd.
- Je kunt nu op iedere foto of video klikken en die afzonderlijk bewerken met tekst, filters, stickers of andere dingen.
- Klaar? Klik op volgende.
- Klik op ‘Je verhaal’ om al je foto’s en video’s in 1 keer te publiceren naar Instagram stories!
Let op: als je foto’s of video’s gebruikt die langer dan 24 uur geleden op je telefoon zijn gezet, zet Instagram stories automatisch de datum op je story. Dat heeft meestal geen toegevoegde waarde.
Je haalt de datum op je Instagram story eenvoudig weg: klik de datum aan en houd je vinger er op. Er verschijnt een vuilnisbakje in je scherm. Sleep de datum daar met je vinger naar toe om hem weg te halen.
Tekst toevoegen aan je Instagram stories
Tekst is voor veel mensen een belangrijk element van Instagram stories. Het helpt je om je verhaal te vertellen en je volgers informatie te geven. Je hebt eigenlijk ontelbare mogelijkheden! Hieronder beschrijf ik een paar leuke dingen die je met tekst kunt doen.
Tekst toevoegen doe je heel simpel door in je scherm op ‘Aa’ te klikken en te typen wat je wilt. Het toetsenbord verschijnt automatisch. Je kunt tekst toevoegen aan foto’s maar ook aan video’s.
Afhankelijk van het font dat je kiest (zie verderop) verschijnt je tekst met of zonder achtergrond. Als je een achtergrondopmaak kiest, is de tekst wit en kun je de achtergrondkleur veranderen.
Verander de kleur van je tekst
Het is ook heel makkelijk om de kleur van je tekst te wijzigen:
- Klik op de kleur naar keuze (de bolletjes onder in je scherm)
- Klik in je tekst
En klaar ben je!
Je kunt zowel de kleur van de tekst als de achtergrondkleur van je tekst op deze manier wijzigen. Let op: niet iedere font heeft de mogelijkheid om er zo’n achtergrond achter te zetten. Soms doen mensen dat alsnog zelf door gekleurde vlakken te maken of tekenen en de tekst daar overheen te zetten.
De geheime kleuren van Instagram stories
Het kleurenpalet van tekst in Instagram stories is groter dan je ziet: beweeg de bolletjes naar links om de rest van het palet te zien. Een handig (en leuk!) foefje om de kleuren van je foto of video terug te laten komen in de tekstkleur is te klikken op het kleine pipetje.
Er verschijnt een soort vergrootglasje in het scherm. Beweeg het vergrootglasje over het scherm en de tekst neemt de kleur van de kleur die je in het vergrootglasje ziet.
Denk niet dat veel mensen dit geheime kleurenpalet gebruiken maar leuk is het wel!
TIP: Je kunt ook een selectie van je tekst wijzigen in een andere kleur. Regenboog, iemand?
Verander het lettertype van de tekst in Instagram stories
Als je tekst aan het bewerken bent in Instagram stories, zie je bovenin je scherm een naam staan. Dit is de naam van het lettertype dat je op dat moment gebruikt.
Als je op dat lettertype klikt, krijg je de mogelijkheid om andere lettertypes te kiezen. Sommige opties hebben een gekleurde achtergrond (en die kleur kun je weer wijzigen, op dezelfde manier als je de kleur van je tekst zelf wijzigt). Klik er paar keer op de lettertypes om door alle opties te gaan en te kijken wat je het mooiste vindt. Het maakt je Instagram story interessanterals je af en toe van lettertype wisselt.
Let op: Instagram wijzigt regelmatig de fonts en hoe ze tonen. Het kan zijn dat jij het font uit de foto’s hierboven dus niet meer ziet. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur. Ik raad je wel aan om zo consistent mogelijk te zijn, zodat mensen je stijl gaan herkennen.
Tekst aanpassen in Instagram stories
Foutje gemaakt? Tekst kun je aanpassen door precies in het tekstveld te tikken en met backspace je tekst weg te halen en opnieuw te typen.
Je kunt ook midden in de tekst iets wijzigen (een typefout bijvoorbeeld ?):
- Tik in het tekstveld tot de cursor actief wordt (het knipperende blauwe streepje)
- Houd je vinger langer op het scherm in het tekstvak
- Beweeg je vinger naar de plek in de tekst waar je iets wilt wijzigen
- Gebruik je toetsenbord om de tekst aan te passen.
Wijzig de grootte, uitlijning of de plek van je tekst
Je kunt iedere tekst wijzigen qua grootte. Dit doe je door met twee vingers in of uit te zoomen. Of gebruik het tooltje aan de zijkant van je scherm. Het is niet zo heel makkelijk te zien, maar het zit er echt.
Door op de tekst te klikken en deze over het scherm te bewegen, kun je de tekst overal in je scherm neerzetten. Je kunt het tekstblok ook recht, schuin als op zijn kop doen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Wil je tekst uitlijnen? Dat kan met het knopje naast het lettertype.
Stickers en emoji toevoegen aan Instagram stories
Ik had het hierboven al even over stickers: dingen die je over je foto of video ‘heenplakt’. Net als het plakken van tekst, kun je ook afbeeldingen over je stories heenplakken. Stickers kunnen alles zijn: emoji (emoticons), andere leuke afbeeldingen, gifjes, polls (waarop je volgers antwoord kunnen geven), je eigen hoofd … er zijn talloze opties.
Stickers vind je net als tags door
- Een foto of video te maken of te uploaden;
- Op het gezichtje bovenin te klikken; of
- Door omhoog te swipen;
- In het volgende scherm naar beneden te scrollen.
De emoji die je ook kent van je gewone toetsenbord vind je helemaal onderaan het scherm (scroll naar beneden).
De stickers die je het meest recent gebruikt hebt, vind je door naar rechts te swipen. Als je naar links swiped vind je de selfiestickers (hoeden en accessoires om je selfie of portret mee op te leuken).
Als je een Instagram foto of video wilt bewerken, heb je allerlei opties, zie hierboven. Maar als je de ‘selfiecam’ hebt gebruikt, de camera aan de voorkant van je telefoon, krijg je nog wat extra opties.
Instagram stories: gifjes toevoegen
Gifjes zijn het helemaal, binnen Instagram stories. Ze bieden je een leuke manier om beweging toe te voegen aan je verhaal. Een gifje is een een superkorte video (3 seconden!) die dezelfde paar seconden telkens blijft herhalen. Een loop, dus. De gifjes in Instagram stories komen uit de database van Giphy.com.
TIP Maak je eigen gifjes. Steeds meer bedrijven maken hun eigen gifjes. Start een eigen account op giphy.com, zorg dat je ze goede (vindbare) namen geeft, gebruik ze in je stories en wijs ook collega’s en klanten op die mogelijkheid. Zo heeft HEMA eigen gifjes. Zoek maar eens op ‘HEMA’ als je een gifje toevoegt!
In de Instagram app zelf zit ook een gifjesmaker: Boomerang. Boomerang was vroeger Instagram’s losse gifjes-app. Nu zit de optie gewoon ingebouwd in Instagram.
Instagram biedt je nog een manier om gifjes toe te voegen: via stickers. Stickers zijn precies wat het woord zegt: plaatjes en mini-videootjes (gifjes) die je over je Instagram story video of afbeelding zet. Toevoegen van gifjes is heel makkelijk: swipe omhoog vanaf je scherm met daarin de foto of video of klik boven in je scherm op het vierkante gezichtje. Je komt in het volgende scherm:
Het is lastig te zien in de foto, maar links onder ‘locatie’ zie je een grijs vlakje. Daarin staat afwisselend GIF te lezen. Klik er op om te zoeken in de GIPHY, de bekende gifjesdatabase:
Je kunt de gifjes overal in je foto of video toevoegen. Ook kun je ze vastzetten (zie verderop).
Leuk om te doen: Boomerang is vooral leuk als er beweging is. Kien het zo uit dat iemand voor je Boomerang omhoog springt, zwaait, een handstand doet, een gekke bek trekt – wat dan ook.
Houdt de knop ingedrukt om een ‘boomerang’ te maken.
Tip: sla de boomerang eerst op op je telefoon, zodat je hem op een later moment in je story kunt verwerken en hem niet direct hoeft te plaatsen.
Gezichtsfilters gebruiken in Instagram stories
Een andere manier om je selfie (of je video of foto, genomen met de gewone camera) op te leuken zijn de gezichtsfilters. Anders dan het woord doet denken, kun je sommige filters ook gewoon gebruiken als je de camera aan de achterkant van je telefoon gebruikt, de gewone camera dus.
NB: filters kun je alleen maken als je de camera in de Instagram app gebruikt. Je kunt ze niet toevoegen aan een foto of video die je uploadt vanaf je telefoon.
Om gezichtsfilters te gebruiken, ga je naar je camerascherm (in de stand ‘normaal’ of in ‘Boomerang’) en swipe je naar rechts of links om de verschillende filters te proberen. Sommige filters werken alleen met je selfiecam, andere kun je ook gebruiken met de gewone camera. Het handige is dat je het resultaat kunt uitproberen, voor je op de opnameknop klikt om een foto of video te maken. Je kunt de gezichtsfilters dus rustig even uitproberen.
Dus open je camera, kies een filter en geniet van het resultaat!
Ook handig als je kleine kinderen in de buurt hebt die zich vervelen. Of je oma. Ze weten niet wat ze zien.
Instagram voegt regelmatig nieuwe filters toe. Ook gewone gebruikers, bedrijven en beroemdheden kunnen filters maken en publiceren. Je kunt nog gezichtsfilter die je leuk vindt opslaan door op het drop down pijltje naast de naam van het filter te klikken. Je vindt je opgeslagen gezichtsfilters als je naar rechts swipet. Swipe naar links voor andere suggesties voor leuke filters.
Nog meer filters kun je vinden als je op het drop down pijltje naast de naam van het filter klikt en voor de optie ‘Bladeren door effecten’ kiest. Je komt dan in een zoekscherm voor effecten. Genoeg te ontdekken.
Tekenen en gekleurde achtergronden in Instagram stories
Een van de leukste dingen aan Instagram stories (en ook dit is weer door Instagram gekopieerd van Snapchat!) is de mogelijkheid om te tekenen op je foto’s en video’s. Dit doe je door simpelweg op het tekenlijntje bovenin je scherm te klikken, nadat je een foto/video hebt gemaakt of toegevoegd vanuit je fotoalbum:
Kan niet missen. Ook hier heb je, net als bij tekst, de keuze uit een enorm kleurenpalet.
Mijn favoriet is het derde icoontje. Daarmee krijg je een soort lichtgevend effect.
Ook heb je de mogelijkheid om te variëren in dikte en soort pen. Dit doe je door eerst voor een bepaalde pen te kiezen en dan links in je scherm op de streep te klikken die je daar ziet. Hij wordt smaller als je hem niet gebruikt, maar als je op het witte bolletje aan de zijkant van het scherm klikt, klapt hij als het ware uit de zijkant. Je kunt dan schuiven om de dikte van je pen te veranderen. Lastig uit te leggen, dus gewoon een beetje uitproberen en mee testen.
Effen achtergrond maken in Instagram stories
Wil je een keer iets anders doen, en zoek je een mooie gekleurde effen achtergrond voor je tekeningen of je tekst? Je kunt heel eenvoudig een effen achtergrond maken:
- Kies voor het tekenpennetje om in het tekenmenu te komen
- Klik op de eerste of tweede pen
- Kies daarna op een kleur door op de kleuren onderin je scherm te klikken
- Klik in je scherm en houd je vingers 2-3 seconden op het scherm
- Als je op de eerste pen hebt geklikt, wordt je scherm volledig die kleur
- Als je op de tweede pen hebt geklikt, is de foto daaronder nog te zien
- Gebruik nu eventueel het gummetje (vierde icoontje) om de foto weer gedeeltelijk zichtbaar te maken.
Stickers en teksten vastzetten in Instagram stories
In je video’s in Instagram stories kun je net als in Snapchat stickers (kleine plaatjes die over je video of foto heen worden geplakt) en teksten toevoegen. Hoe creatiever hoe beter. Maar nog leuker is het als je de sticker of tekst ‘vastzet’ in je video. Dan blijft hij gewoon de hele video op dezelfde plek staan. Hij verdwijnt zelfs uit beeld als hij vast is gezet op iets of iemand die/dat uit beeld verdwijnt.
Door de sticker of de tekst vast te zetten, blijft deze als het ware vastzitten aan dat moment en die plek in de video. Als het beeld beweegt, verdwijnt de sticker uit het zicht.
Je doet dit door een sticker toe te voegen, met je vinger op de sticker te klikken en vast te houden (dus geen korte klik maar een lange!). Je krijgt een scherm te zien dat je vraagt om de sticker te verplaatsen naar het punt dat jij wilt. Klik op ‘vastzetten’ als je klaar bent of op ‘annuleren’ om er mee te stoppen.
Je kunt hiermee leuke dingen doen, vooral als je de camera ergens langs beweegt. Voeg bijvoorbeeld verschillende stickers, emoji’s of tekstjes toe op verschillende momenten in je video.
Stel dat je twee mensen achter elkaar langs laat lopen, kun je ze ieder een eigen emoji boven hun hoofd geven, bijvoorbeeld.
Dit kan ook met teksten: type je tekst in via de tekstoptie bovenin. Bewerk deze eventueel, geef hem een kleurtje en klik er op, net als je met een sticker zou doen. Houdt je vinger op het scherm tot je het ‘vastzetten’-scherm te zien krijgt.
Net als bij het gebruiken van emoji geldt dat je dit dus op twee manieren kunt doen: via de tekstoptie of via de ‘sticker’-optie.
Filters gebruiken in je Instagram story
Om je foto of video een filter te geven, net als in je gewone Instagram, kun je net als in Instagram gewoon swipen. Je kunt kiezen uit een stuk of 12 filters, inclusief een zwart-wit filter. Je hebt vast al snel een favoriet.
Overigens worden die filters bij stories een stuk minder gebruikt dan (vroeger) bij Intagramfoto’s. Misschien omdat stories iets authentieker en echter zijn. Een filter moet dus wel iets toevoegen aan je verhaal. Het is af te raden om standaard een filter op alle onderdelen van je story te zetten. Gebruik een filter in plaats daarvan om een aspect van je verhaal te benadrukken.
Waarom je locaties en hashtags moet toevoegen aan Instagram stories
UPDATE januari 2021: sinds een tijd worden stories niet meer weergegeven bovenaan zoekpagina’s, zoals hierboven beschreven. Locaties en hashtags toevoegen heeft daarom alleen nog zin als je graag wilt dat mensen op die hashtags en locaties klikken vanuit jouw story. Ze helpen op dit moment niet meer in je vindbaarheid, helaas.
Misschien lijkt het je nutteloos, maar het is heel slim en handig om locaties en hashtags toe te voegen aan je story. Niet alleen geeft het je volgers een idee van waar je het over hebt of waar je bent. Het zorg er ook voor dat mensen die je niet volgen jouw story misschien wel tegenkomen. Zo vergroot je je bereik en kun je bovendien zorgen voor nieuwe volgers.
Het bijzondere van stories is dat ze ook zichtbaar zijn als mensen het zoekscherm van Instagram gebruiken. De locatie-stories komen zelfs automatisch te voorschijn, als een gebruiker althans de locatie-instellingen heeft ingeschakeld.
Stel je voor dat je bedrijf afhankelijk is van toeristen, bijvoorbeeld. Natuurlijk wil je dan dat je mooie stories tevoorschijn komen als toeristen op Instagram zoeken op de plaatsnaam waar jouw bedrijf gevestigd is:
Of op een hashtag die belangrijk is voor jouw bedrijf:
Helaas is er geen garantie dat dat ook gaat gebeuren, want zoekresultaten zijn persoonlijk. Dat wil zeggen dat Instagram ze bepaalt op basis van individuele voorkeuren van de gebruiker. Je weet dus niet zeker of en hoe vaak jouw story getoond zal worden.
Maar dat is geen reden om het niet te proberen! Want als je wel eens een locatietag toe hebt gevoegd aan je stories, zul je zien dat het bereik vrijwel direct toeneemt. Er zijn altijd mensen aan het zoeken op locatie of mensen aan het klikken op de stories die Instagram ze automatisch voorschotelt op basis van hun locatie. Dat zie je in onderstaand voorbeeld goed: de video’s met locatie kregen meer kijkers dan de video’s zonder.
Hashtags gebruiken in Instagram stories
Ook hasthags zijn belangrijk voor de vindbaarheid van je stories. Om een hashtag toe te voegen aan je story, klik je op het lachende gezichtje bovenaan in je scherm:
In het volgende scherm kun je kiezen voor ‘#hashtag’.
Type de hashtag van je keuze in.
TIP: onderzoek eerst welke hashtag door jouw doelgroep worden gebruikt! Lang niet alle hashtags zijn nuttig. Zo is het als Nederlandse account lastig om te concurreren op Engelstalige hashtags. Wil je een Nederlands publiek bereiken? Zoek in dat geval liever naar relevante Nederlandse hashtags. Groot is niet altijd beter: kleinere hashtags zijn vaak relevanter en dus nuttiger om je doelgroep te bereiken.
Een andere manier om hashtags toe te voegen is via tekst, door de hashtag op de plek van de tekst in te typen. Toch raad ik je aan de andere manier te gebruiken. Het ziet er mooier uit en wie weet, is er een verschil in vindbaarheid.
Wat je steeds meer ziet, zijn de ‘verborgen’ hashtags in Instagram stories. Door op de hashtagsticker te klikken, wordt hij grijs (of juist de kleuren van de regenboog, maar dat is niet wat ik hier bedoel!). Als je de hashtag ook nog eens klein maakt door met je vingers te ‘knijpen’ en hem helemaal naar de rand van je beeld te slepen, is de hashtag vrijwel onzichtbaar en dus niet zo storend.
Overigens schijnt dat er wel grenzen zitten aan deze truc. Maak je de hashtag te klein of sleep je hem te ver buiten beeld, dan telt hij niet meer mee en wordt je story niet vindbaar op die hasthag. Jammmerrrrr! 🙂 .
Wil je meerdere hashtags toevoegen aan je story?
Dat kan, maar dan niet via de hashtagsticker. Je kunt de hashtagsticker namelijk maar 1 keer gebruiken per story.
De oplossing is om de hashtags in tekst toe te voegen, zoals hierboven beschreven. Je maakt gewoon een nieuw tekstblokje en typt daarin je hashtag. Je hebt dan niet de optie om de hashtag grijs te maken (en dus bijna onzichtbaar). Maar als je iedere hashtag als losse tekst toevoegt, kun je ze allemaal wel heel klein maken en zelfs vrijwel buiten beeld slepen zodat ze niet zo storend zijn. Het staat natuurlijk een beetje raar om meer dan 1 hashtag toe te voegen, dus dan maar liever op deze manier!
Locaties toevoegen aan Instagram stories
Jaren geleden schreef ik een boek over de kracht van locaties op social media. Ik zag toen al grote mogelijkheden voor Instagram, omdat je daar een fysieke plek en een virtuele wereld met elkaar kunt verbinden. Heel belangrijk als je op zoek bent naar een lokale doelgroep, bijvoorbeeld omdat je klanten allemaal locals zijn of zich juist rondom een plek verzamelen (denk aan festivals, of toeristen).
Het mooie is dat Instagram, als je dat als gebruiker toestaat, bijhoudt waar je bent. En als je gaat zoeken naar locaties, toont Instagram je stories en accounts die te maken hebben met die locatie. Door een locatietag toe te voegen aan je Instagram stories (of je statische Instagram foto’s en video’s!) help je Instagram de link te leggen tussen jouw account en de plek waar de mensen zijn die je wilt bereiken.
Zo voeg je een locatietag toe: klik weer op het lachende gezichtje bovenaan in je scherm:
Klik op ‘locatie’:
Als je Instagram toestemming hebt gegeven om je locatie bij te houden, verschijnt er een lijst met locaties in de buurt. Deze lijst komt (waarschijnlijk) uit de database van Facebook (vroeger niet! toen was het de database van Foursquare die je te zien kreeg…). Als jouw locatie er niet bij staat, zou je kunnen proberen om die toe te voegen via een Facebook plaatspagina. In mijn geval was ik in Wassenaar toen ik dit screenshot maakte:
TIP Natuurlijk kun je ook zoeken naar andere locaties. Je hoeft niet daadwerkelijk op de locatie te zijn om hem toe te kunnen voegen aan je stories!
Verander de kleur van je locatietag door er op te klikken.
Net als teksten en hashtags kun je de tag zo klein of groot maken als je wilt en op iedere plek in je story zetten.
De meeste mensen zullen niet alle onderdelen van hun story (alle losse video’s en foto’s) taggen met locaties en hashtags. Dat is gewoon te veel werk. Toch loont het de moeite om goed na te denken over de individuele onderdelen van je story. Zijn die te begrijpen voor niet-volgers? Of kun je met een locatietag of hashtag juist meer context geven?
Zelfs als je niet al je stories wil voorzien van die tags, is het zinvol is om af en toe een story (een enkele video of foto) te maken die specifiek gericht is op nieuwe volgers en mensen die zoeken naar informatie op Instagram. Bedenk goed hoe je nieuwe volgers kunt bereiken en wat die volgers zouden willen weten en maak daar een story omheen, voorzien van hashtags en/of locatietags.
TIP Wil je je story wel vindbaar maken maar vind je die locatietags en hashtags lelijk? Verklein ze dan gewoon en zet ze ergens in een hoekje. Dat doe je door de tag met twee vingers aan te raken en te knijpen. Versleep de tag vervolgens met je vinger naar een plek waar het niet zo opvalt. Zo blijft je video of foto vindbaar voor mensen die er op zoeken, maar verpest het de rest van je foto of video niet.
Mensen taggen in je Instagram story
Net als in je gewone Instagramberichten kun je ook in Instagram stories andere Instagrammers taggen/mentionen. Je kunt dit net als bij hashtags doen door de mention te kiezen bij het bewerken:
Of je typt de naam in de tekst, nadat je een @-teken hebt getypt. Instagram gaat vanzelf op zoek naar de mensen die je volgt en/of waarmee je veel interactie hebt. Maar je kunt iedere publieke Instagramaccount taggen in je stories.
Net als bij hashtags en locaties geldt dat je iemand waarschijnlijk niet in iedere foto of video wil taggen, als je er meerdere hebt met of over die persoon/dat merk. Maak keuzes en tag vooral die foto of video waarvan diegene het waarschijnlijk leuk zou vinden om deze zelf ook weer te delen. Zo is een mention eigenlijk een vorm van PR.
Als je getagd wordt in een Instagram story, krijg je daar via je berichten een melding van (niet via notificaties).
Instagram polls en andere interactieve stickers gebruiken in je story
Om te zorgen dat je Story aan meer mensen getoond wordt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk interactie krijgt (zie: algoritmes). Natuurlik wil je graag views (en dat mensen ieder onderdeel afkijken en niet snel doorklikken) en berichten. Maar ook ‘polls’ (enquêtes/vragen) zijn een goede manier om te zorgen dat mensen echt reageren op je verhaal. Instagram voegt zo steeds meer ‘interactieve stickers’ toe aan de mogelijkheden die je hebt in Instagram stories.
Polls zijn natuurlijk ook leuk als je echt graag input wilt van je publiek. Wat vinden ze ergens van? Welke optie zouden zij kiezen?
Er zijn twee verschllende soorten polls om in je Instagram story te verwerken: de slider en de poll. Bij beide vormen kan je volger/kijker kiezen uit twee opties. Maar je kunt natuurlijk gewoon meerdere onderdelen aan je story toevoegen en die ieder een andere poll geven, om zo meer idee te krijgen wat mensen willen.
Let op: jij kunt van iedere individuele gebruiker zien wat hun antwoord was, maar gebruikers zien dat niet van elkaar.
Zoals je ziet kun je de te geven antwoorden zelf aanpassen, om ze beter te laten aansluiten bij jouw verhaal.
Het grote voordeel van polls is dat ze mensen uitdagen om actief mee te reageren op je verhaal. En wie reageert, voelt zich meer en meer betrokken. Die betrokkenheid of engagement is essentieel als je bereik wilt opbouwen onder je volgers. Die betrokkenheid is voor het algoritme van Instagram een belangrijk signaal dat mensen jouw verhalen graag willen zien. Daarom vergroot je zo de kans dat diezelfde mensen je volgende verhalen ook te zien krijgen.
Behalve polls zijn er ook leuke schuifjes waarmee mensen de gradatie van iets kunnen aangeven. En ‘vragen’, waarbij het mogelijk is om echt open vragen te stellen. Niet alleen leuk, ook supernuttig als je informatie wilt krijgen over de voorkeuren van je doelgroep:
Volgens mijn berekeningen kun je een vraag stellen van zo’n 52 tekens. Dat biedt mogelijkheden, dus!
Meer weten over de relatie tussen bereik en social media algoritmes? Hier vind je een uitleg. Voor wie zich er écht in wil verdiepen: het technologieblog Techcrunch sprak Instagram uitgebreid over het Instagram algoritme in juni 2018. Maar als je je afvroeg waarom al die Instagrammers zoveel van die polls gebruiken, weet je nu waarom.
Leukere Instagram stories maken met Instagram Letters
Als je vanuit je home screen in Instagram stories helemaal naar links gaat (dus als je naar rechts veegt) vind je een leuke optie: de Letters optie in ‘Maken’.
UPDATE feb 2020: deze optie heet geen ‘letters’ meer, maar is het eerste scherm als je kiest voor de optie ‘Maken’.
Je moet Letters een beetje zien als de intro van een film. Vaak begint zo’n film met een stukje tekst met een mooi achtergrondje. Daarmee zet de regisseur de sfeer van de film neer en hij of zij informeert je alvast over wat dingen.
Zo kun je ‘Letters’ ook gebruiken. Letters zijn niet meer dan mooi vormgegeven tekstfoto’s. Als je een Instagram story maakt die bestaat uit verschillende delen, is het leuk om die in te leiden of af te wisselen met zo’n ‘Letters’-foto.
Hoe minder tekens je gebruikt per regel, hoe groter de letters worden vormgegeven. Ook dat is iets om even mee te testen. Met de knop bovenin (in het voorbeeld hieronder staat er ‘modern’) kun je verschillende lettertypes maken.
Met de knop links kun je verschillende kleurenschema’s kiezen.
Klik op het pijltje in het midden om de afbeelding toe te voegen aan je story.
NB: je kunt de volgorde van een story niet wisselen, achteraf. Denk dus goed na over wat je wanneer toevoegt. Je kunt de afbeelding die je met Letters maakt niet opslaan, dus bewaren is lastig. Eventueel kun je een screenshot van maken en die bewaren.
Tip: wil je liever een tekst als korte video, geanimeerd dus? Er zijn losse apps waarmee je dit kunt doen en waarmee je heel veel mogelijkheden hebt. Eigenlijk maak je met die apps een soort van tekstgifjes, in plaats van een statisch plaatje. Zoek maar eens naar Hype Type en Legend. Het handige van die apps is dat ze vertikale video’s maken, in tegenstelling tot veel apps die stammen uit de tijd voor Snapchat en Instagram stories.
Welke andere apps kun je gebruiken om je Instagram stories leuker te maken?
Er zijn ook apps waarmee je verticale foto’s en video’s kunt bewerken. Denk aan:
- Cutstory: hiermee kun je een video opknippen in meerdere delen. Handig, want iedere video in Instagram stories heeft een maximale lengte van 15 seconden. Voor de iPhone en Android.
- Hypetype en Legend: maak animaties van tekst, zie je app store voor info
- Hyperlapse (is van Instagram, maar is een aparte app): een time lapse app voor de iPhone. Alternatieven voor Android vind je hier.
- Colorstory: voor foto’s
- Picsart: voor foto’s
- Collage: voor foto’s
- Canva: een soort photoshop voor dummies (zoals ik) met kant en klare formats voor stories bestaande uit meerdere ‘stories’ die je zo aan kunt passen met foto’s, kleuren en tekst
- Splice: de app van GoPro waarmee je video’s kunt editen, maar ook video’s kunt maken van foto’s (met een ‘ken burns’ effect bijvoorbeeld) en teksten kunt toevoegen. Helaas alleen voor de Iphone
- InShot: een fijne app om vertikale video’s aan elkaar te plakken en te bewerken nog voordat je hem aan je stories toevoegt.
- Mojo: een geweldige app waarmee je gave, TikTok-achtige effecten toevoegt aan je video voordat je hem naar je Instagram stories verhaal uploadt.
NB: veel van deze apps bieden eigenlijk dezelfde mogelijkheden als de Instagram stories app zelf. Toch is het waard om ze eens te bekijken, mocht je op zoek bijvoorbeeld op zoek zijn naar andere stickers en fonts dan beschikbaar zijn in de Intagram app zelf.
Hoe kun je zien wie je insta stories heeft bekeken?
Natuurlijk kun jij zelf zien wie jouw stories heeft bekeken. Dat doe je door:
1. Naar je stories te gaan
2 Onderin iedere afzonderlijke ‘story’ (iedere foto of video) te klikken op ‘Gezien door …’
3 In het nieuwe scherm zie je een aantal van de mensen die je story heeft bekeken
Bovenin zie je alle onderdelen van je Instagram story. Je kunt hier doorheen swipen om te zien hoeveel kijkers iedere story heeft. Je zult zien dat het aantal afneemt, vooral als je niet alles in 1 keer geplaatst hebt. Mensen kijken op meerdere momenten per dag, maar als er een flinke tijd tussen de verschillende stories zat hebben ze niet het hele verhaal gezien.
Helaas kun je deze statistieken niet downloaden of bewaren: als je story weg is, zijn de statistieken dat ook. Dat is anders als je een Instagram business profiel hebt gemaakt (door je Instagram account te koppelen aan je Facebook account). Dan krijg je veel meer Instagram stories statistieken te zien. Bovendien blijven ze langer bewaard.
Overigens is niet helemaal duidelijk hoe de volgorde wordt bepaald van de lijst van kijkers die jij ziet als je op zo’n overzicht klikt zoals in het screenshot hierboven. Er gaan heel wat theorieën over rond, maar helemaal zeker weet niemand het. Waarschijnlijk zie je, als het om veel mensen gaat, vooral de namen van mensen die jouw Instagram account vrij fanatiek volgen. Belangrijke mensen dus, voor je merk op Instagram!
De achtergrondkleur van je Instagram stories veranderen
Je krijgt een leuk effect, vooral bij tekst, als je de achtergrondkleur van je Instagram stories verandert. Daarvoor moet je even een trucje kennen:
- Maak een foto (maakt niet uit waarvan);
- Klik op het tekentje voor tekenen;
- Kies onderaan een kleur;
- Houd daarna je vinger op het scherm tot de heel achtergrond die kleur krijgt. Dat duurt ongeveer 2 seconden.
Zie hieronder voor een stap voor stap uitleg:
Een mooi effect krijgt je ook als je voor je achtergrond de kleur kiest van een foto, bijvoorbeeld bij een gedeeld bericht (je kunt Instagramberichten van iedere Instagramgebruiker die een openbaar account heeft delen in je stories). Dat doe je met het
- Ga net als hierboven naar het tekentje voor tekenen;
- Klik niet op een kleur maar op het icoontje links met het pipetje;
- Je ziet nu een soort druppelvormig vergrootglasje in het scherm;
- Klik hier met je vinger op (houd vast, haal je vinger niet van het scherm) en schuif het over de foto in kwestie tot je de juiste kleur ziet;
- Laat los;
- Klik in het scherm achter het bericht en houd vast tot dat de gekozen kleur verschijnt en de hele achtergrond die kleur krijgt.
Zie hieronder voor de stappen:
Het aanpassen van de achtergrondkleur van je Instagram stories heeft een paar voordelen:
- Het maakt je tekst leesbaarder;
- Het betekent dat je niet altijd mooie foto’s nodig hebt maar ook met tekst of gifjes of stickers af kan;
- Het zorgt er voor dat je een hele eigen en herkenbare stijl kunt hanteren, ook als je andermans berichten deelt in je stories;
- Het zorg voor afwisseling en een soort van ‘pauze’ in je stories.
Echt iets om mee aan de slag te gaan!
TIP Wil je iedere keer een kleur gebruiken die niet standaard is? Zorg dan dat je altijd een foto of zelfs een gifje gebruikt met jouw favoriete, herkenbare kleur. Gebruik het pipetje om de kleur te kiezen en de achtergrond die egale kleur te geven. De foto verdwijnt uiteraard achter de kleur. Je kunt het gifje dat je gebruikt hebt daarna gewoon verwijderen. De kleur blijft staan.
Instagram stories statistieken met Facebook creator studio
Sinds enige tijd wil Facebook (de eigenaar van Instagram) graag dat je het nieuwe business gedeelte gebruikt: Facebook Creator Studio. Als je een Facebookpagina hebt en daar je Instagram aan gekoppeld hebt (nodig om een pro-account te krijgen) heb je daar automatisch toegang toe.
Kies bovenin in het midden voor Instagram en dan rechts voor statistieken en je vindt daar al je Instagramstatistieken.
Je stories vindt je onder ‘verhalen.
Overigens kun je ook vanuit Creator Studio nog steeds geen Instagram stories plannen, de Instagram API (de toegang voor apps) laat dat niet toe.
Instagram stories: tot slot
Een van de leukste dingen van Instagram verhalen is dat je ook kunt tekenen op je foto’s en video’s. Ik heb het hierboven niet behandeld, maar het is de moeite van het proberen waard. Instagram stories zijn sowieso de moeite van het proberen waard. Niet alleen omdat ze leuk zijn te maken en je creativiteit aanspreken, maar ook omdat uit de eerste resultaten blijkt dat het je bereik kan vergroten. De moeite waard om mee te experimenteren!
Ben je op zoek naar goede voorbeelden van zakelijke Instagram stories? Lees dan vooral dit artikel: Instagram stories formats voor bedrijven.
En wil je samen met collega’s aan de slag met Instagram stories? Misschien is deze workshop iets voor jullie.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Petra Sap zegt
Hallo, wat een interessante en volledige site! Alleen krijg ik bij mijn verhaal met 10 foto’s de muziek enkel te horen bij de eerste foto en daarna bij de volgende 9 foto s niks meer….wat doe ik verkeerd? Dank voor uw antwoord
Anoniem zegt
Hallo ik heb een vraag hoe kan ik de volledige opgeslagen video delen in stories ipv van 15 seconden lang.
Lydia zegt
Hoi Elja,
Ik draai al een klein jaartje mee op Insta en sinds gisteren heb ik iets geks wanneer ik van mijn mobiel een foto in mijn Stories wil zetten (dit heb ik niet vanaf mijn Ipad).
Ik vind het mooier om een foto in mijn Stories te zetten van mijzelf of anderen zonder de witte balk boven en onder met profielfoto, maar zelf in bijpassende kleur mijzelf of diegene te taggen ( vind ik rustiger). Maar sinds gisteren kan ik niet meer een foto toevoegen aan mijn verhaal en dan dubbelklikken op de foto zodat ik alleen de foto zie om vervolgens een bijpassende gekleurde of witte tag toe te voegen zodat ik laat weten van wie de foto is. Of is dit een bug?
Laura zegt
Hoi, dank voor de uitgebreide info. Wat ik graag zou willen weten: hoe verander ik de stories die ‘vast’ staan in mijn profiel?
Ilze zegt
Hoi Elja
Super uitleg! Ik heb alles gelezen maar het geen waarom ik het ging lezen kon ik niet vinden. Ik heb namelijk drie accounts. Een privé, een zakelijk en een omdat ik graag naai en dat deel met de naai community. Nu weet ik als je een bericht hebt gemaakt je met het papieren vliegtuigje het kan delen in je verhaal. Nu kan ik dit wel bij mijn privé en zakelijke deel maar niet bij het andere account (terwijl ik juist heel actief op ben)
Ik kan zeg maar niet bericht toevoegen aan verhaal. Ik hoop dat je me kan helpen.
Elja Daae zegt
Hoi Ilze, dat komt omdat Instagram dat vliegtuigje aan het weghalen is bij mensen (uiteindelijk bij iedereen, waarschijnlijk). Op dat andere account waar je heel actief bent zit heb je waarschijnlijk nu een speciale ‘deelsticker’ in je stories, klopt dat? Je kunt daarmee opgeslagen berichten delen. Ik heb hem zelf nog niet, dus ik kan het niet laten zien, maar ik heb hem bij anderen wel al gezien. Je moet de berichten die je wilt delen dus wel even opslaan eerst.
Cindy de Kok zegt
Hallo Elja
Ik zou graag instagram stories maken vanaf de laptop, maar als ik op instagram op de laptop werk, zie ik alleen de optie om foto’s toe te voegen en niet om stories te maken. Kan het wel op de laptop en hoe dan?
grt
Cindy
Cas zegt
Hoi Elja,
Het is vast heel simpel maar ik kan het maar niet vinden.
Ik wil mijn achtergrond kleur van story’s veranderen. Zowel zelfgemaakte story als die wie ik deel. Als je een foto maakt in je story’s en je maakt je foto kleiner dan komt er een kader tevoorschijn in de omgevingskleuren van de foto. Graag wil ik deze omkaderen veranderen in een leuke kleur. Hoe doe je dat?:) ik vraag me dit al zo lang af haha. Groetjes Cas
Elja Daae zegt
Hoi Cas, wat volgens mij het beste werkt is om eerst de achtergrond een kleur te geven en dan pas de foto toe te voegen.
Gekleurde achtergrond:
maak je foto eerst. Ofwel door je gewone camera te gebruiken ofwel door de foto in stories te maken en voor ‘opslaan’ te kiezen.
Maak nu ook nog een foto in stories.
Klik op het icoontje om te tekenen (dat wiebelige lijntje)
Kies onderin een kleur en houd je vinger op het scherm. Het hele scherm wordt dan die kleur (de foto die je hebt gemaakt is niet meer zichtbaar).
Via de stickers kun je vervolgens op de sticker klikken voor je filmrol (naast de ronde sticker met het cameraatje, voor de selfie) en een foto van je filmrol kiezen.
Je kunt daarna als je wilt zelfs de kleur van je foto kiezen door in de achtergrond te klikken, opnieuw het tekeningenicoontje aan te klikken, en onderin links het pipetje te kiezen. Als je nu een kleur uit je foto aanklikt, en je vinger in het achtergrondscherm houdt, wordt de hele achtergrond die kleur.
Als je hetzelfde probeert nadat je eerst de foto neemt, verandert helaas het hele scherm in 1 kleur. Wat je dan wel kunt doen is in het tekeningenveld de gum gebruiken. Maar dat geeft niet zo’n strak resultaat.
Saskia van der Hilst zegt
Hoi Elja, wat een toptips, dank voor het delen! 🙏 Weet jij toevallig ook hoe je tekst er een paar seconden later in kan zetten en ook weer kan laten verdwijnen? Heb het wel eens ergens gezien maar ik krijg het niet voor elkaar 😟
Elja Daae zegt
Hoi! Jazeker, ik denk dat je ‘vastzetten’ bedoelt? Hoe je dat doet:
– Maak een video (liefst een wat langere dan een paar seconden)
– Zet er tekst in
– Klik op de tekst en hou vast tot er onderin ‘annuleren’ – ‘Vastzetten’ verschijnt
– Gebruik het schuifje boven ‘Annuleren’ om te bepalen op welk punt in de video je de tekst wilt laten verschijnen
De tekst verschijnt nu alleen op dat punt in de video en verdwijnt als het beeld verder gaat. Het werkt vooral als je beeld verandert, als je je camera beweegt dus. Helaas is het niet een hele strakke, betrouwbare optie.
Als je dit bij anderen ziet en het ziet er strak uit, dan komt dat waarschijnlijk omdat ze het in een andere app hebben gemaakt. In video-apps als InShot kun je veel makkelijker bepalen waar en hoe lang tekst in beeld blijft.
Het kan ook zijn dat je het in een Reel hebt gezien: daar is het ook heel makkelijk om voor een tekstblok te bepalen wanneer en hoe lang het in beeld blijft.
Shirley zegt
Hoi! Vraagje; ik ben op zoek naar de tool binnen instagram teksten als een schrijfmachine in beeld te laten komen. Ik heb op YouTube een filmpje gevonden (https://m.youtube.com/watch?v=KIG0A6OkHCQ# ) en dan zie ik een icoontje met tekst animaties staan (naast de tekst types); echter ontbreekt deze in mijn app.
Heb jij enig idee hoe dat kan of wat een oplossing zou zijn?
Groetjes Shirley
Rosanne zegt
Wat een geweldig heldere uitleg Elja, hier ben ik nou al zolang naar op zoek… je hebt er een trouwe fan bij, dank! (maar dat had je al na de tekstnet-training deze zomer 🙂 )
nog een vraag: ik wil een video delen (liggend formaat) en de achtergrondkleur aan die video aanpassen. Instagram ‘kiest’ zelf een kleur die ik niet mooi vind en heel somber. Maar ik lees alleen dat je een kleurvlak over een foto of video heen kunt zetten?? Alleen bij die stoplichtknop doe je het wel wat ik bedoel, maar dat is een gedeeld bericht dus anders dan iets wat je zelf uploadt?
Elja Daae zegt
Hoi!!
Ik denk dat je hem beste toch even kunt editen. Ik gebruik heel veel de app InShot, daarin kun je dat soort dingen (achtergrondkleuren, formaat, etc.) heel makkelijk aanpassen. Ik denk dat je als je je liggende video in de app zet en dan voor ‘vierkant kiest’ je de achtergrondkleur gewoon kunt kiezen. Misschien kan het in headliner.app (via de desktop, gedeeltelijk gratis) ook, zou je even moeten kijken wat voor voorbeelden ze daar hebben staan.
Adinda zegt
Nog een vraag: kan je de gegevens (en volgers) van je ene account kopiëren naar je andere account? Ik heb nl een nieuw account aangemaakt (nu wel een plusje bij stories).
Elja Daae zegt
Nee, dat kan helaas niet. Je kunt alleen je volgers vragen om je op dat andere account te volgen, via posts, stories of DM’s.
Adinda zegt
Hallo,
Met veel interesse alles gelezen, top! Nu heb ik nog een onbeantwoorde vraag. Ik krijg bij mijn stories geen plusje in beeld, nooit niet. Heeft u een idee hoe dit kan?
Gr. Adinda
Elja Daae zegt
Hoi Adinda, dat gebeurt meer mensen. Heb je wel al minimaal 100 volgers? Want sommige features komen pas daarna beschikbaar.
Ed Harris zegt
Hoi,
Ik zie vaak in stories de optie tab here, of klik hier staan, als je dit doet dan kom je op de originele foto terecht die ze gepost hebben.
Hoe moet je zoiets doen.
En ten tweede, hoe moet je bv als je een emmer water uitgiet en dit filmt vertraagt laten afspelen in je stories.
Thanks
Elja Daae zegt
Hoi Ed, dat eerste is eigenlijk een grapje, want de stories spelel sowieso automatisch af. Wat je ziet als ’tap here’ is een gifje. Als je ‘stickers’ toevoegt (nadat je een foto of video hebt gemaakt op het gezichtje bovenin klikken) kun je op ‘gif’klikken. Zoek in het volgende scherm op ’tap here’ en je krijgt meerdere gifjes te zien. Maar het hoeft dus eigenlijk niet, hij gaat vanzelf door naar de volgende story.
Die vertraagde video’s zijn vertraagd opgenomen en daarna geupload naar stories. Op veel telefoons zit een ‘slowmo’ camera. Maak daarmee je filmpje (liefst van 15 seconden) en zet hem daarna in je stories.
Jolan zegt
Hai, wat een supermooi, helder en uitgebreid cadeau. Ik vind het eigenlijk gek dat je niet kunt zien hoe je story loopt, voordat je hem deelt. Of isdasr er5n trucje Voor?
Jolan zegt
Hai, wat een supermooi, helder en uitgebreid cadeau doe je hier. Wat ik nooit helemaal zeker weet, hoe gaat het met een video, hoe lang blijft hij in de story doorgaan ook qua bewerken met en tekstje enzo? Dit is een heel onheldere vraag. Ik hoop dat jij kunt begrijpen wat ik bedoel. Ik vind het ook gek dat je niet kunt zien hoe je story loopt, voordat je hem deelt.
Elja Daae zegt
Hmmm. Ik denk dat ik het begrijp. De gifjes en tekst blijven de hele video op dezelfde plaats in principe, maar je kunt ze ook vastzetten. ‘Vastzetten’ doe je door de tekst of het gifje of de sticker aan te klikken en vast te houden. Je krijgt dan een schuifje waarmee je bepaalt waar dat ding komt te staan in de video. Je moet het even testen om te begrijpen wat ik bedoel. Mijn tip: als je zoiets vastzet op een later moment in de video, doe dat dan in het midden van het scherm. Anders valt hij er soms van af, bij mensen die een telefoon hebben met een smaller scherm oid.
Je kunt inderdaad niet zien hoe je story loopt. Met een betaald abonnement op Later kun je je stories wel gaan inplannen en je kunt zien welke onderdelen je hebt. Maar je kunt ze niet bewerken en je kunt ook niet op ‘play’ klikken en ze achter elkaar zien. Dus volgens mij kan dat helaas niet.
Romeyns Candy zegt
Heel nuttige tips.
ik wou even vragen of jij mss weet hoe het komt dat ik in mijne ene account muziek kan toevoegen aan een insta story en bij mijn andere account kan ik dat niet.
Is dat ergens een instelling?
Kan dat zijn doordat het ene een persoonlijke account is en de andere een bedrijfsaccount?
of is dat iets wat instagram random beslist wie welke dingen kan gebruiken?
Ik heb reeds verschillende keren mijn app verwijderd en opnieuw geinstalleerd. Ook niet na een update.
Ook al meerdere keren een melding gemaakt naar insta, maar geen reactie. :-((
Elja Daae zegt
Volgens mij is er (helaas) geen eenduidig antwoord. Er zijn heel veel mensen zonder music stickers (ik heb hem op geen enkele van mijn accounts). En er zijn zelfs mensen die hem hadden en toen weer niet! Als je de laatste versie hebt geupload kun je er verder niets aan doen vrees ik…