‘Reverse engineering’. Ik hoor het overal. En ik betrap mezelf er op dat ik het regelmatig gebruik omdat ik denk dat ik weet wat er mee bedoeld is. Het is een term die stamt uit de technische sector, maar populair is bij mensen in de startupwereld. Zij geloven dat je succes kunt ‘reverse engineeren’. En dat geloof ik ook. Een beetje.
Wat is reverse engineering?
‘Reverse engineering’ is een technische term. De term komt uit wereld van ingenieurs en inmiddels ook die van software developers. Wikipedia zegt dit:
Reverse engineering is het onderzoeken van een product (meestal een stuk software of een communicatieprotocol) om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waaraan het product probeert te voldoen, of om de precieze interne werking ervan te achterhalen. Dit doet men mogelijk (maar zeker niet uitsluitend) met het doel een concurrerend product te ontwerpen.
Als je dat laatste stukje even weglaat, zeg je eigenlijk: je begint met het doel en rekent terug naar de stappen die daar aan vooraf gaan. En dat is een methode die voor heel veel dingen handig is. Bijvoorbeeld bij softwareontwikkeling. Beginnen bij het eind betekent dat je wat je moet gaan doen kunt gaan opdelen in kleine stapjes. (denk ik. ik ben geen developer maar ik stel me dat zo voor)
Succes gegarandeerd
Het stopt niet bij de developers. Het concept van reverse engineering is omarmd door ondernemers. Eigenlijk kun je deze aanpak altijd toepassen, is het idee, op alles. Want je kunt eigenlijk altijd terugrekenen vanaf een gewenst eindresultaat. En het idee dat je van alles een proces kunt maken waarvan je de uitkomst kunt bepalen, is natuurlijk aantrekkelijk.
Misschien had de term daarom zo’n impact in de wereld van de start-ups. Omdat er zoveel mensen waren (en zijn) die proberen het proces van die paar 🙂 succesvolle start-ups te ontleden. De bijbel van de startupwereld, ‘The Lean Startup‘ (aff) is gebaseerd op het idee dat je succesvolle startups kunt analyseren en hun proces vervolgens kunt herhalen.
Eigenlijk is dat wat we allemaal willen als ondernemers, natuurlijk: een succesformule. Een proces met een formule die de kans op succes garandeert. Niet voor niets is dat de grote belofte die al die ondernemerscoaches ons doen: Ik leer je hoe het moet. Succes gegarandeerd.
Reverse engineering voor ondernemers
Ik geloof niet in een gouden formule voor ondernemers of marketeers (of start-ups, eerlijk gezegd). Maar ik denk wel dat het terugrekenen vanaf je doel je kan helpen om verder te komen. Reverse engineering voor ondernemers is helemaal niet zo’n gek idee. Of, zoals superondernemer Gary Vaynerchuk zegt: “Keep your end game in mind.”:
When I say reverse-engineer, I’m talking going back, step by step, from that big dream you have to this very moment in time. Figure out what the steps are. How do you get there? What do you need to do?
Als je niet blijft kijken naar de toekomst, verdrink je in de dagelijkse praktijk. Wie niet blijft bedenken waar ze wil staan, zal er ook nooit komen. Het is een van de grote valkuilen van iedereen die zelf verantwoordelijk is voor het stellen van doelen en het invullen van zijn of haar werk: te veel bezig zijn met het hier en nu en te weinig met de toekomst.
Dat is ook de reden dat je altijd van die leuzen als ‘Dream Big’ hoort. Mensen die grote dromen nastreven, worden eerder succesvol. Ze hebben altijd dat einddoel in gedachten.
Veel van ons doen maar wat, tenslotte. Waar of niet?! We gaan van dag tot dag, opgeslokt door dagelijkse werkzaamheden en beslommeringen. We volgen een pad van toevalligheden. Daar is niets mis mee natuurlijk. Het kan zelfs heel leuk zijn. En relaxed bovendien. Maar als je iets wilt bereiken, een specifiek doel hebt en vooral als dat een heel ambitieus doel is, moet je verder kijken.
Precies daarom is het concept van reverse engineering zo’n interessant concept voor (zelfstandig) ondernemers. Het dwingt je om
1) een doel te stellen en
2) terug te rekenen naar wat dat betekent voor vandaag.
Wie weet waar ze op af gaat, komt er waarschijnlijk eerder.
Reverse engineering voor je bedrijf
Eigenlijk is reverse engineering niet anders dan het opschrijven van de stappen die nodig zijn om iets te bereiken. En ze vervolgens om te keren om te zien wat de eerste stap is die je NU kunt zetten. Je bent gewoon op zoek naar het proces dat voorafgaat aan het bereiken van je doel.
Natuurlijk zijn timing en planning daarbij cruciale elementen. Je einddoel heeft een datum en je proces heeft daarmee een tijdspad. Want anders blijft het vrijblijvend en vaag. Door in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor ieder stapje in het proces, kun je terugrekenen waneer je moet beginnen. Als je komende zomer die droombaan in de wacht wil slepen, moet je vandaag waarschijnlijk al beginnen. Als je volgend jaar je omzet wilt verdubbelen, moet je nu al dingen in gang gaan zetten om dat te bereiken.
Maar het kan ook om financiële doelen gaan. Zo spaart mijn zoontje voor een gaming computer. Om die te kunnen kopen, moet hij van alles doen:
- Computer kopen
- Genoeg geld op de bank
- Klusjes doen voldoende geld te hebben
- Zakgeld sparen, verjaardagsgeld, onderhandelen met ouders
- Weten hoeveel hij nu heeft en hoeveel hij nog tekort komt
- Weten hoe veel de computer gaat kosten
- Uitzoeken waar je de beste deal krijgt
- Beslissen waaraan de computer moet voldoen
In omgekeerde volgorde ziet zijn proces er zo uit:
- Uitzoeken waar de computer aan moet voldoen
- Uitzoeken wat dat kost en waar je het beste kunt kopen
- Vaststellen wat voor bedrag hij nodig heeft
- Uitrekenen hoeveel hij kan sparen van zijn zakgeld de komende maanden
- Onderhandelen met zijn ouders over hun bijdrage voor zijn verjaardag
- Uitrekenen hoeveel hij te kort heeft
- Bedenken wat hij kan doen om dat tekort aan te vullen
- Aan de slag met sparen & klusjes
- Verjaardag
- Computer kopen
Als je het zo bekijkt, is er al van alles waar hij mee kan beginnen. En dat hebben we ook gedaan. We zijn begonnen met een middagje mediamarkt en een rondje langs vriendjes met zo’n computer. En toen een rondje internet om te kijken wat het kost. Langzamerhand krijgen we een beter idee van wat het kost. Nu kunnen zijn vader en ik hem vertellen wat wij willen bijdragen en wat hij kan sparen van zijn zakgeld. En we kunnen in gesprek over wat hij aan klusjes kan doen om de rest bij te verdienen.
Een simpele excelsheet is voldoende om hem te laten zien waar we naar toe moeten. En hoeveel zijn zakgeld oplevert de komende maanden. Hoeveel hij nog tekort komt. En natuurlijk wat hij daar dan aan kan doen.
Reverse engineering betekent dat je terugrekent vanaf je doel. Lekker praktisch, want wat je ook wilt bereiken, er is altijd iets waarmee je vandaag nog kunt beginnen. Om je een idee te geven vind je hier een handige download met dingen die je vandaag al kunt doen als je droomt van een eigen zaak of iets anders.
Reverse engineering gaat over cijfers
Eigenlijk gaat reverse engineering van je doelen als ondernemer natuurlijk over de cijfers. Over geld, of over het aantal klanten dat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Voor mij als zzp-er ook: ik kan kwantificeren wat ik moet verdienen om goed rond te komen. En op basis van de afgelopen jaren kan ik ongeveer inschatten hoeveel opdrachten ik moet doen om dat inkomen te halen. En hoeveel opdrachten ik dan per maand moet halen.
Als je je doelen niet op papier zet (of liever nog, in excel) kun je moeilijk grip krijgen op wat er nog moet gebeuren om je doel te bereiken. Hoeveel inkomen heb je nodig en hoeveel haal je uit je dagelijkse bezigheden? Wat is het gat tussen doel en realiteit? Wat kun je doen om dat op te vullen?
Toen ik mijn webwinkel had, had ik geen goede financiële doelstelling gemaakt. Als ik dat gedaan had, had ik gezien dat de marges op mijn producten heel laag waren. Dat ik ongelofelijk veel kleine producten moest verkopen om winst te maken. En dat die doelstelling daarom niet heel realistisch was. Dan had ik op tijd gezien dat ik moest inzetten op grotere producten met meer marge. Maar die berekening had ik helemaal niet gemaakt. Ik had eigenlijk niet echt een financiële doelstelling. Ik deed maar wat.
Reverse engineering voor ondernemers is zaaien en oogsten
Als je zoals ik een zakelijke dienstverlener ben, betekent het reverse engineeren van je succes dat je vandaag al moet beginnen met zaaien. Dat je vandaag moet gaan zorgen dat je website in orde is, dat je met een blog of via social media onder de aandacht komt van mogelijke opdrachtgevers. Dat je iemand vraagt om te zorgen dat je bovenaan komt in Google op bepaalde zoektermen. Dat je opdrachtgevers vraagt om introducties bij nieuwe opdrachtgevers. Dat soort dingen.
Het fijne is dat je, door je doelen op te schrijven en terug te rekenen, jezelf dwingt om alles concreet te maken. Je geeft jezelf meer grip op de toekomst als je weet wat er moet gebeuren en hoe realistisch dat is. Je ziet veel sneller dat je hulp nodig hebt bij iets. Of misschien een andere strategie moet vinden. Of nieuwe producten.
Reverse engineering voor ondernemers is een kwestie van eerlijk zijn tegen jezelf; kwantificeren wat je wilt bereiken; een actieplan waarmee je uit de voeten kunt en natuurlijk: aan de slag. Maar het proces is zo wel een stuk behapbaarder dan gewoon maar wat doen. En de kans dat het allemaal gaat lukken is ook nog eens een stuk groter.
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Geef een reactie